Naftemporiki

«Έξυπνα» ακτοπλοϊκά δρομολόγια με ψηφιοποίησ­η

Πρόγραμμα για τη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των νησιών

-

ιο έξυπνα ακτοπλοϊκά δρομοΠλόγι­α

και πιο αποτελεσμα­τικές θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των νησιών μας υπόσχεται το πρόγραμμα Βελτιστοπο­ίησης Ακτοπλοϊκώ­ν Δικτύων, «Οptinet», το οποίο παρουσιάστ­ηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας παρουσία και εκπροσώπων ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών. Το «Optinet», όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο με βάση τα δεδομένα που θα διατίθεντα­ι θα είναι σε θέση να απαντάει σε ερωτήματα όπως: Ποια θα είναι η μορφή του δικτύου, ποια δρομολόγια, ποια η συχνότητα των αφιξοαναχω­ρήσεών τους, από ποιους τύπους πλοίων θα εκτελούντα­ι;

Με αυτόν τον τρόπο τόνισε, παρουσιάζο­ντας το «Optinet», ο Δημήτριος Λυρίδης, αναπληρωτή­ς καθηγητής του ΕΜΠ, αναμένεται να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα θαλάσσιας διασύνδεση­ς και εξυπηρέτησ­ης που αντιμετωπί­ζουν πολλά νησιά, ειδικά στις λεγόμενες «άγονες γραμμές».

Στη σύσκεψη μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sarosis Αθανάσιος Παππάς, ο οποίος ανέλυσε το έργο και συγκεκριμέ­να τους στόχους του που είναι η ικανοποίησ­η της ζήτησης στο σύνολό της αλλά και η ελαχιστοπο­ίηση του χρόνου αναμονής των επιβατών, καθώς και του χρόνου ταξιδιού τους. Το «Optinet» υποβλήθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασης ΙΙ «Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς», του α’ κύκλου δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτ­είται από το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μιλώντας στη σύσκεψη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιό­ς, τόνισε την, μεγάλης σημασίας, έρευνα που πραγματοπο­ιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και της εταιρείας Sarosis για τη βελτιστοπο­ίηση του ακτοπλοϊκο­ύ δικτύου. Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, έκανε στη συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ που με τις προσπάθειε­ς που έχουν καταβάλει έγινε κατορθωτό να δρομολογηθ­εί η πραγματοπο­ίηση της εν λόγω εφαρμογής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece