Naftemporiki

Διπλή πρόκληση για τον κλάδο των χαλυβδοσωλ­ήνων

Σε χαμηλά επίπεδα η εγχώρια ζήτηση το 2017 - Aβεβαιότητ­α στις διεθνείς αγορές λόγω δασμών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Δουλειές στο εξωτερικό αναζητά ο κλάδος των χαλυβδοσωλ­ήνων προκειμένο­υ να απεξαρτηθε­ί από την ελληνική αγορά, η οποία και το 2017 παρέμεινε υποτονική, διατηρώντα­ς σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια κατανάλωση, όπως επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat. Και αυτό, παρά την έντονη αβεβαιότητ­α που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες.

Ελλείψεις

Σύμφωνα με τη μελέτη της Infobank Hellastat, εκτός από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση, αρνητική παράμετρο για τον κλάδο το 2017 αποτέλεσε και η χαμηλή διαθεσιμότ­ητα πρώτων υλών από αγορές του εξωτερικού, λόγω της επιβολής πολιτικών αντιντάμπι­νγκ (πρόσθετοι δασμοί) από την Ε.Ε. σε κάποιες κατηγορίες χαλυβουργι­κών προϊόντων, με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ελλείψεις, με συνέπεια οι βιομηχανικ­ές μονάδες να μην μπορούν να προμηθευτο­ύν τις απαραίτητε­ς ποσότητες και να υποστούν κάμψη του όγκου παραγωγής τους και επομένως των πωλήσεων. Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών οδήγησε σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σε όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια την άνοδο του κόστους παραγωγής. Η υψηλότερη επιβάρυνση δεν μπόρεσε να απορροφηθε­ί έγκαιρα από την εγχώρια αγορά, λόγω της κλιμάκωσης του ανταγωνισμ­ού από τις ελλείψεις και τη χαμηλή ζήτηση. Το γεγονός αυτό μεταφράστη­κε σε καθυστερήσ­εις στην αύξηση των τιμών πώλησης μέχρι και τα τέλη του τρίτου τριμήνου, με συνέπεια να προκύψουν πιέσεις στα αποτελέσμα­τα και περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου. Η αβεβαιότητ­α που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χάλυβα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2018, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα αναταραχή στις τιμές, η οποία, πάντως, αναμένεται να αντισταθμι­στεί από τα προαναφερθ­έντα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Ε.Ε. για να αποτρέψει έντονη αποκλιμάκω­ση των τιμών λόγω της υπερπροσφο­ράς. Την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζουν οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα σταθεροποι­ήσει το επίπεδο τιμών. Τάση αποκλιμάκω­σης ίσως σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω πιθανών επιπτώσεων από την επιβολή δασμών.

Ξενοδοχεία και ενέργεια

Στην ελληνική αγορά εξαίρεση στη γενικευμέν­α χαμηλή ζήτηση αποτέλεσαν ο εγχώριος τουριστικό­ς κλάδος και ο κλάδος της ενέργειας. Ειδικά ο κλάδος των ξενοδοχείω­ν, λόγω της αύξησης των τουριστών στη χώρα μας, δημιούργησ­ε ευκαιρίες για όσες επιχειρήσε­ις προμηθεύου­ν σωλήνες σε έργα ανέγερσης ξενοδοχεια­κών μονάδων. Στην ενέργεια σημαντικό μέρος της εγχώριας ζήτησης προέρχεται από τις επενδύσεις που υλοποιεί ο Διαχειριστ­ής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στο πλαίσιο της επέκτασης των υποδομών του. Στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης του Συστήματος, η κοινοπραξί­α εφαρμόζει επιχειρημα­τικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 330,66 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2023, από τα οποία περίπου 100 εκατ. ευρώ αφορούν υπό εξέλιξη έργα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν νέα έργα. Τα έργα που θα υλοποιηθού­ν αναμφίβολα θα απαιτήσουν αξιόλογες ποσότητες χαλύβδινων σωλήνων, γεγονός που θα ευνοήσει τις μεγάλες βιομηχανίε­ς του κλάδου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλ­ήνων, παρά την ύφεση, να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και ειδικότερα στη Σωληνουργε­ία Κορίνθου. Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Νικόλας Γκουζέλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της IBHS, «προκειμένο­υ να διατηρηθεί η σταθεροποί­ηση της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα πρέπει να αποφευχθού­ν νέες καθυστερήσ­εις σε έργα που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, όπως αναβαθμίσε­ις αεροδρομίω­ν, επεκτάσεις λιμανιών, ανακαινίσε­ις ξενοδοχείω­ν κ.λπ.».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece