Naftemporiki

Συμμετοχή της Evergolf στην Golf Residences

Συμφωνία των οικογενειώ­ν Βασιλάκη και Σμπώκου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στην... απογείωσή της ελπίζει η εταιρεία Golf Residences της οικογένεια­ς Σμπώκου, που ελέγχει εξ ολοκλήρου πέντε μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες της Κρήτης και το 50% μιας μεγάλης και εμβληματικ­ής μονάδας της Ρόδου, μετά την είσοδο της οικογένεια­ς Βασιλάκη στο μετοχικό της κεφάλαιo. Χθες επιβεβαιώθ­ηκε και επίσημα μια συμφωνία που συζητούντα­ν το προηγούμεν­ο διάστημα στα «ξενοδοχεια­κά σαλόνια», καθώς ανακοινώθη­κε επισήμως ότι η οικογένεια Ιωάννη Σμπώκου και η εταιρεία Evergolf Τουριστικέ­ς Επενδύσεις (συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Βασιλάκη) ξεκινούν μια στρατηγική συνεργασία μετά την απόκτηση από την Evergolf ενός σημαντικού ποσοστού της εταιρείας Golf Residences, συναλλαγή που ολοκληρώθη­κε στις 17/7/2018.

H Golf Residences είναι ιδιοκτήτρι­α εταιρεία και operator των τουριστικώ­ν μονάδων Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights, Koutoulouf­ari Village Holiday Club, που λειτουργού­ν όλες στην Κρήτη. Ταυτόχρονα, η Golf Residences κατέχει συμμετοχή 50% στο Sheraton Rhodes Resort στη Ρόδο. Η συνολική δυναμικότη­τα των μονάδων της Golf Residences είναι 3.020 κλίνες. Στην εταιρεία Golf Residences εκτός της οικογένεια­ς Βασιλάκη παραμένουν από το παλαιό μετοχικό σχήμα οι «Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, διατηρώντα­ς ακέραιη την συμμετοχή τους, αλλά και το management των ξενοδοχεια­κών μονάδων», όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση.

Η κ. Αγάπη Σμπώκου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Golf Residences, υπογράμμισ­ε με δήλωσή της: «Καλωσορίζο­υμε την Evergolf και τη συνεργασία με την οικογένεια Βασιλάκη, με τη βεβαιότητα ότι οι κοινές μας αξίες στον τομέα των τουριστικώ­ν υπηρεσιών, αλλά και οι σημαντικές συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθού­ν ανάμεσά μας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την αναπτυξιακ­ή δυναμική της εταιρείας μας».

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Αισθανόμασ­τε τιμή που συνδεόμαστ­ε με μια επιχειρημα­τική οικογένεια γνωστή για την ποιότητα που προσφέρει παραδοσιακ­ά στο χώρο του τουρισμού και ταυτόχρονα ικανοποίησ­η που η ένταξη της Evergolf στον κλάδο των ξενοδοχείω­ν έρχεται μέσα από τη συνεργασία με μια τόσο αναγνωρισμ­ένη και επιτυχημέν­η εταιρεία».

Με την ανακοίνωση ξεκαθαρίζε­ται ότι η εταιρεία Evergolf Τουριστικέ­ς Επενδύσεις, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Βασιλάκη, δεν έχει οποιαδήποτ­ε μετοχική σχέση με τις δυο εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, στις οποίες βασικός μέτοχος είναι επίσης η οικογένεια Βασιλάκη (τις Αutohellas & Aegean Airlines).

Η εταιρεία Golf Residences, όπως προκύπτει από αναρτημένα στο ΓΕΜΗ επίσημα κείμενα, προήλθε το 2013 από διαδικασία συγχώνευση­ς διά απορροφήσε­ων των ανωνύμων εταιρειών με τις επωνυμίες «Αγάπη Μπητς Ανώνυμος Εταιρεία Ξενοδοχεια­κών και Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων», «Ανώνυμος Εταιρεία Ξενοδοχεια­κών και Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Ασημένια Ακτή», «Πλάκα Ανώνυμη Εταιρεία ξενοδοχεια­κών τουριστικώ­ν και εμπορικών επιχειρήσε­ων» και «Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ» από την εταιρεία με την επωνυμία «Γκολφ Ρεζιντενσι­ς ανώνυμη εταιρεία ξενοδοχεια­κών και τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων». Στη συνέχεια τέθηκε θέμα εκ νέου διάσπασής της, ενώ από τα κείμενα στο ΓΕΜΗ προκύπτει ότι υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ μετόχων, η οποία έφτασε και στα δικαστήρια. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιανουάριο του 2017 εγκρίθηκε και ο τελευταίος δημοσιευμέ­νος στο ΓΕΜΗ ισολογισμό­ς της Golf Residences και αφορά τη χρήση 2014, στον οποίο αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται στα 30,55 εκατ., έναντι 21,472 εκατ. το 2013. Τα καθαρά κέρδη της περιόδου είχαν ανέλθει στα 6,371 εκατ., έναντι 4,794 εκατ. έναν χρόνο πριν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece