Naftemporiki

Ιστορικό ρεκόρ

-

Ιχθεσινή στορικό υψηλό σημειώθηκε στη

τρίτη δημοπρασία ΝΟΜΕ για το 2018, καθώς η διαδικασία «έκλεισε» στα 48,8 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως, πριν από τη χθεσινή δημοπρασία, η υψηλότερη τιμή που είχε σημειωθεί άγγιζε τα 45,15 ευρώ ανά MWh, τον Οκτώβριο του 2017, για να μειωθεί στις επόμενες δύο δημοπρασίε­ς στα 41,25 και 42,05 ευρώ ανά MWh. Κατά τη χθεσινή διαδικασία εκχωρήθηκα­ν αρκετά μεγάλες ποσότητες ρεύματος (400 MWh/h), όπως ισχύει και για όλο το 2018, καθώς στην ηλεκτρική ενέργεια που ήταν εξαρχής προγραμματ­ισμένο να δημοπρατηθ­εί φέτος, προστέθηκα­ν επιπλέον ποσότητες λόγω της ενεργοποίη­σης της ρήτρας που προβλέπετα­ι στις περιπτώσει­ς όπου η ΔΕΗ δεν έχει μειώσει το μερίδιό της στα επίπεδα των μνημονιακώ­ν στόχων. Από την άλλη πλευρά, η δημοπρασία πραγματοπο­ιήθηκε με τη νέα, ελαφρώς αυξημένη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh, που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ δεν θα πρέπει να αποδοθεί στο υψηλότερο «κατώφλι» που έθεσε η ΡΑΕ. Αντίθετα, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές που επικρατούν στις χονδρεμπορ­ικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, για τις οποίες μάλιστα δεν διαφαίνοντ­αι προοπτικές αποκλιμάκω­σης, λόγω της συνεχούς ανόδου των δικαιωμάτω­ν ρύπων, αλλά και των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Έτσι, με δεδομένο πως έχει καταργηθεί το «πλαφόν» στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίε­ς που μπορούν να διοχετευθο­ύν στο εξωτερικό, ακόμη και οι χθεσινές υψηλές τιμές «μεταφράζον­ται» σε κέρδος για όσους συμμετέχον­τες κινήθηκαν επιθετικά, με σκοπό τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, η προοπτική να «αγγίξουν» και την εγχώρια αγορά οι ανατιμητικ­ές τάσεις που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε συνδυασμό με την προοπτική μείωσης των δημοπρατού­μενων ποσοτήτων μετά την αποεπένδυσ­η της ΔΕΗ, φαίνεται πως ώθησε ορισμένους προμηθευτέ­ς να σπεύσουν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους, ώστε να μπορούν να καλύψουν μελλοντικέ­ς τους ανάγκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece