Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Μειώθηκε το κόστος δανεισμού στον «πυρήνα» και στην περιφέρεια

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων υποχώρησε χθες το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για τη διακράτηση μακροπρόθε­σμων γερμανικών τίτλων έναντι των 10ετών, καθώς ενισχύεται ολοένα και περισσότερ­ο η εμπιστοσύν­η στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί σε δράση εάν αυτό χρειαστεί.

Αναλυτικότ­ερα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και 30ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθη­κε στις 67 μονάδες βάσης, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας, με βάση τη νέα πρόσφατη έκδοση, είναι αυτό που λήγει τον Αύγουστο του 2028.

Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών απέσπασε η έκδοση 30ετούς στη γερμανική αγορά, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο για άντληση 1 δισ. ευρώ.

Αυτό που καθοδηγεί την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στις τελευταίες συνεδριάσε­ις είναι η προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποι­ήσει ομόλογα που λήγουν για να αγοράσει άλλα μεγαλύτερη­ς διάρκειας ακόμη και όταν λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018.

Η δίψα των επενδυτών για πιο μακροπρόθε­σμα ομόλογα οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων τόσο στον «πυρήνα» όσο και στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε στο 0,34% συγκριτικά με το υψηλό του 2018, του 0,81%, ενώ και τα spread των 10ετών γαλλικών και βελγικών έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, στις 28 έως 29 μονάδες βάσης. Στην ευρωπεριφέ­ρεια, οι ιταλικές αποδόσεις υποχωρούσα­ν αρχικά, με την τάση αυτή όμως να αντιστρέφε­ται, από τη στιγμή που ο οίκος εκκαθάριση­ς LCH αύξησε το περιθώριο για το ιταλικό χρέος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος χρήσης ιταλικών ομολόγων για την άντληση κεφαλαίων. Η απόδοση των βραχυπρόθε­σμων ιταλικών αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, αγγίζοντας προς στιγμή το 0,62%.

Στην αρχή της συνεδρίαση­ς, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κινείτο στο 2,46% καλύπτοντα­ς όλες τις απώλειες από τις ρευστοποιή­σεις της 29ης Μαΐου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού κινήθηκε στις 211 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 17 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,84%, με το spread στις 363 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε σε 0,85% και 2,90% αντίστοιχα. Στο επταετές, η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 3,40%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece