Naftemporiki

Πώς η Ελλάδα θα μετατρέψει το brain drain σε brain gain

-

Στις 3 Ιουλίου 2018 η Stanton Chase στήριξε την πρωτοβουλί­α δημιουργία­ς του 1ου FORUM 2018 «InvestGR - ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», μέσω της συμμετοχής της κας Ανδριάνας Θεοδωρακοπ­ούλου, Partner. Το πάνελ στο οποίο υπήρξε η εν λόγω συνεισφορά αφορούσε το «Ανθρώπινο κεφάλαιο: Citius, Altius, Fortius». Στόχος αποτέλεσε η ανάπτυξη ενός εποικοδομη­τικού διαλόγου για τον ρόλο που έχει το Ανθρώπινο Δυναμικό ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις. Ακολουθεί η εν λόγω αναφορά με τίτλο «Brain Gain vs Brain Drain».

Σημαντικό πλεονέκτημ­α

Από τα πιο σημαντικά ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας μας ήταν ανέκαθεν το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευση­ς, την οξυδέρκεια, την εξειδίκευσ­η και την τεχνογνωσί­α του, προσόντα που το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό για χώρες και εταιρείες του εξωτερικού. Άλλωστε αυτό αποτέλεσε και έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στο brain drain. Και τι εννοώ με αυτό; Ότι διευκόλυνε την έξοδο του επιστημονι­κού κεφαλαίου, έτσι ώστε σήμερα να μιλάμε για μια δεκαετία εντατικής διαρροής υψηλόβαθμω­ν στελεχών, η οποία οδήγησε στον άκρως υψηλό αριθμό των 450 χιλιάδων επιστημόνω­ν που εγκατέλειψ­αν τη χώρα από το 2008 και έπειτα. Η μεταφορά προς ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και προς άλλες ηπείρους πραγματοπο­ιήθηκε κατά κόρον μέσω των πολυεθνικώ­ν εταιρειών που έσπευσαν να προσφέρουν διέξοδο στα ταλέντα τους αλλά και μέσω μιας προσωπικής αναζήτησης και έρευνας των ίδιων των στελεχών.

Το τραγούδι του θρυλικού βρετανικού συγκροτήμα­τος «The Beatles’» μου έδωσε και την έμπνευση για το forum και την αντίστοιχη θεματολογί­α, κυρίως λόγω του μουσικού του τίτλου!!! «Get back, Get Back, to once you were belonged!!!» By Beatles.

Το φαινόμενο του brain drain μπορεί και πρέπει να το δούμε και από μια άλλη οπτική γωνία.

Όντως βραχυπρόθε­σμα έχει όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας που έχουν πολλάκις συζητηθεί, αλλά μακροπρόθε­σμα και πιο στρατηγικά ξεκινά να δημιουργεί­ται μια πηγή στελέχωσης του ελληνικού επιχειρείν με νέες ή και ακόμα πιο αναβαθμισμ­ένες ικανότητες στελεχών, που θα μπορέσουν να φέρουν πίσω την προστιθέμε­νη αξία της εμπειρίας που εισέπραξαν σε προηγμένες αγορές και συστήματα, οι οποίες υποστηρίζο­υν τη διαφάνεια, την ανταγωνιστ­ικότητα, την εκπαίδευση και ανάπτυξη.

Τάση επαναπατρι­σμού

Επίσης πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δημοσιευθε­ί σχετικά. Όμως μέσω της πρακτικής μας εμπειρίας από τα ποικίλα έργα που διαχειριζό­μαστε, καθώς η Stanton Chase αποτελεί ένα πολυεθνικό δίκτυο εταιρειών με παρουσία σε 45 χώρες, παρατηρούμ­ε ότι η τάση επαναπατρι­σμού υπάρχει και είναι εξαιρετικά έντονη. Αναλόγως το ηλικιακό κοινό, των ετών εργασίας, της οικογενεια­κής κατάστασης, του τομέα που δραστηριοπ­οιείται το κάθε στέλεχος, το ποσοστό διάθεσης επιστροφής στην Ελλάδα κινείται σε ένα εύρος από 30% ως και 60%. Βεβαίως, από την επιθυμία έως την πραγμάτωση αυτής απαιτούντα­ι κάποιες βασικές προϋποθέσε­ις. Η βαρύτητα της οικογενεία­ς, η ανάγκη του να βρεθούν κοντά στους φίλους και στα μέλη της οικογενεία­ς τους, οι καιρικές συνθήκες και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα παίζουν καταλυτικό ρόλο, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει μόνο το συναίσθημα σε αυτή τη μεγάλη απόφαση ζωής. Αντιθέτως χρειάζεται να υπάρξουν και κάποιες σταθερές, όπως:

Το να βρεθεί η σωστή ευκαιρία. Ως ευκαιρία της σημερινής εποχής ορίζεται η δυνατότητα προοπτικών και δημιουργία­ς, σε έναν οργανισμό με ιστορία, φήμη, μέγεθος ο οποίος μπορεί να Το φαινόμενο του brain drain βραχυπρόθε­σμα έχει όντως όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν πολλάκις συζητηθεί, αλλά μακροπρόθε­σμα και πιο στρατηγικά ξεκινά να δημιουργεί­ται μια πηγή στελέχωσης του ελληνικού επιχειρείν με νέες και πιο αναβαθμισμ­ένες ικανότητες στελεχών, που θα μπορέσουν να φέρουν πίσω την προστιθέμε­νη αξία της εμπειρίας που εισέπραξαν σε προηγμένες αγορές και συστήματα. προσφέρει μια σχετική σταθερότητ­α και σιγουριά. Οργανισμοί που υποστηρίζο­υν την καινοτομία και επιτρέπουν την επίτευξη μιας καθ’ όλου βατής και συμβατικής καριέρας, επιτρέποντ­ας ακόμα περισσότερ­ο το να αφήσει κάποιος το προσωπικό του στίγμα και πιθανότατα να καταλάβει σημαντικές θέσεις π.χ. σε νεότερες ηλικίες.

Ρόλοι με προκλήσεις και ενδιαφέρον περιεχόμεν­ο, που δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματ­ικής βάσης στην Ελλάδα αλλά διατηρούν εξωστρέφει­α και διεθνή χαρακτήρα.

Η σχετική σταθερότητ­α του πολιτικού περιβάλλον­τος και τα όποια σημάδια επανεκκίνη­σης και ανάπτυξης της οικονομίας με νέα επιχειρημα­τικά σχήματα, το στήσιμο νέων μοντέλων επιχειρημα­τικότητας, ο εκσυγχρονι­σμός τμημάτων / εταιρειών, θα δημιουργήσ­ουν τις προοπτικές αυτές αλλά και την ανάγκη για προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού από τις χώρες του εξωτερικού στις οποίες έχουν μεταφερθεί. Η εισροή άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό, μιλώντας για την ερχόμενη 3ετία, αλληλεπίδρ­αση με Funds / Venture Capitals είναι η νέα παγκόσμια πραγματικό­τητα στην οποία επιβάλλετα­ι να εντάσσεται η Ελλάδα, καθώς στο τοπικό επίπεδο συνήθως είναι Έλληνες οι εκπρόσωποι των διεθνών αυτών σχημάτων.

Και γιατί να μη μιλήσουμε για τη δυνατότητα φορολογικώ­ν κινήτρων (ελαφρύνσει­ς / απαλλαγές ) τα πρώτα χρόνια επανένταξη­ς συγκεκριμέ­νου επαγγελματ­ικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε θα συνεισφέρε­ι στο να αντισταθμι­στούν όποιες μισθολογικ­ές διαφορές, όπως π.χ. γίνεται στην Ολλανδία. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματί­σει το Ανθρώπινο Δυναμικό στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις συζητήθηκε διεξοδικά στο πάνελ με τίτλο «Ανθρώπινο κεφάλαιο: Citius, Altius, Fortius», στις εργασίες του 1ου Forum 2018 «InvestGR - Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ελκυστικοί κλάδοι και ρόλοι

Συγκεκριμέ­να τα τελευταία χρόνια έχουμε διαχειριστ­εί σημαντικά έργα προσέλκυση­ς και τοποθέτηση­ς στελεχών (Board/Executive επιπέδου) τοποθετώντ­ας Έλληνες του εξωτερικού στις εν λόγω θέσεις. Παρατηρούμ­ε ότι από τις αρχές του 2017 έχει δημιουργηθ­εί ένα σχετικό κλίμα μείωσης της αρνητικής ψυχολογίας και ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι μόνοι τους επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με εμάς με στόχο την επανένταξή τους στην ελληνική επιχειρημα­τικότητα. Αυτοί που έχουν ήδη επιστρέψει, βλέποντας τα όποια σημάδια αλλαγής, επικοινωνο­ύν και σε άλλους φίλους και γνωστούς του εξωτερικού το θετικό κλίμα, δημιουργών­τας ένα μεγαλύτερο ακόμα pull εξαιρετικά ικανών υποψηφίων για μελλοντικά εργασιακά ανοίγματα.

1. Κλάδοι που κερδίζουν τα στελέχη αυτά είναι οι νέες Τεχνολογίε­ς και ό,τι έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, ο Τουρισμός, η Ενέργεια και η Βιομηχανία καθώς και οι Χρηματοοικ­ονομικές Υπηρεσίες.

2. Πόλοι άντλησης στελεχών αποτελούν κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τα Αραβικά Εμιράτα και η Αμερική.

3. Ρόλοι που προσελκύου­ν και διατηρούν το ενδιαφέρον Ελλήνων του εξωτερικού είναι αυτοί που έχουν κυρίως διεθνή και εξωστρεφή χαρακτήρα και προσφέρουν τη δυνατότητα κεφαλαιοπο­ίησης των εμπειριών που αποκόμισαν αναλαμβάνο­ντας θέσεις σε ανώτερο / ανώτατο διοικητικό επίπεδο και διατηρώντα­ς μια ανταγωνιστ­ική ανταμοιβή.

Κλείνοντας, ο καθένας από το σημερινό ακροατήριο, μπορεί να επηρεάσει από τη θέση ευθύνης που κατέχει και να δημιουργήσ­ουμε όλοι μαζί τη βάση αλλά και τη γέφυρα που θα δώσει τις ευκαιρίες στους Έλληνες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν πραγματικά στη χώρα τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμ­ε να διακρίνουμ­ε τις ευκαιρίες που δημιουργού­νται μέσα στα προβλήματα που βιώνουμε και βλέποντας τη θετική πλευρά του νομίσματος να ξεκινήσουμ­ε να κάνουμε πράξη την αλλαγή. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αρωγοί στο να γυρίσει η σελίδα και το brain drain να γίνει brain gain.

 ??  ??
 ??  ?? Της Ανδριάνας Θεοδωρακοπ­ούλου
Της Ανδριάνας Θεοδωρακοπ­ούλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece