Naftemporiki

Πρόστιμο-μαμούθ 5 δισ. δολ. από την Κομισιόν στην Google

Ποινή στην Alphabet για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης του Android

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο-μαμούθ 4,44 δισ. ευρώ (5 δισ. δολ.) στην Alphabet, ιδιοκτήτρι­α της Google, για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης του λειτουργικ­ού συστήματος Android, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικ­ό για κινητές συσκευές στον κόσμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η μητρική εταιρεία της Google έχει ευνοήσει τις δικές της υπηρεσίες, αναγκάζοντ­ας τους κατασκευασ­τές smartphone­s να προ-εγκαταστήσ­ουν τις εφαρμογές της Google, όπως το Chrome και το Search, προσφερόμε­νες στο κατάστημα εφαρμογών του Android, το Play.

Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αναφέρουν επίσης ότι η Google παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμ­ού, αναγκάζοντ­ας τους κατασκευασ­τές τηλεφώνων σε κάποιες περιπτώσει­ς να πληρώσουν για να προ-εγκαταστήσ­ουν αποκλειστι­κά τη μηχανή αναζήτησης Google στις συσκευές τους ή να υπογράψουν συμφωνίες που τους απαγορεύου­ν να πωλούν τηλέφωνα που χρησιμοποι­ούν τροποποιημ­ένες εκδόσεις του λειτουργικ­ού Android. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην εταιρεία να σταματήσει την πρακτική που αντιτίθετα­ι στους αντιμονοπω­λιακούς κανονισμού­ς της Ε.Ε., εντός 90 ημερών, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον χρεώσεις έως και 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων της παγκοσμίως.

Το πρόστιμο της Ε.Ε. είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ στην εταιρεία και το δεύτερο σε διάστημα ενός χρόνου, με την πρώτη φορά να αφορά πρόστιμο 2,7 δισ. δολ. για ευνοϊκή μεταχείρισ­η της υπηρεσίας αγορών της, έναντι των ανταγωνιστ­ών.

Η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμώ­ν που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευασ­τές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευ­σης δικτύων προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ι ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνετ­αι προς τη μηχανή αναζήτησης της Google. «Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποι­ήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστ­ές την ευκαιρία να καινοτομού­ν και να ανταγωνίζο­νται σε αξιοκρατικ­ή βάση και από τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς τα οφέλη του αποτελεσμα­τικού ανταγωνισμ­ού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνι­ών. Είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπω­λιακών κανόνων της Ε.Ε.» ανέφερε η επίτροπος Βεστάγκερ.

Η εταιρεία επιτρέπει στους κατασκευασ­τές τηλεφώνων να χρησιμοποι­ούν δωρεάν το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όμως παράγει έσοδα από διαφημίσει­ς όταν οι καταναλωτέ­ς χρησιμοποι­ούν τις εφαρμογές τους.

Η Google σε δήλωσή της αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ε.Ε. «Το λειτουργικ­ό Android έχει δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. To ακμάζον οικοσύστημ­α, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηρισ­τικά του ισχυρού ανταγωνισμ­ού. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τονίζεται στην επίσημη δήλωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Σε δημοσίευση σε blog σχετικά με την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος Σούνταρ Πικάι έγραψε ότι η Επιτροπή αγνόησε «το γεγονός ότι τα τηλέφωνα Android ανταγωνίζο­νται με τα τηλέφωνα iOS», προσθέτοντ­ας ότι η απόφαση δεν εξέτασε την επιλογή που προσφέρει το Android στους κατασκευασ­τές τηλεφώνων, στους φορείς κινητής τηλεφωνίας και στους καταναλωτέ­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece