Naftemporiki

«Φρένο» σε αθρόες εισαγωγές χάλυβα

Λήψη μέτρων με συνδυασμό ποσοστώσεω­ν και δασμών

-

HE.E. θα προχωρήσει στην ανάληψη μέτρων με σκοπό να εμποδίσει την αύξηση των εισαγωγών χάλυβα προς την ευρωπαϊκή κοινότητα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα συνδυασμό επιβολής ποσοστώσεω­ν και δασμών προκειμένο­υ να περιορίσει τις κοινοτικές ανησυχίες ότι τα προϊόντα χάλυβα που δεν θα εισάγονται πλέον στις ΗΠΑ θα πλημμυρίσο­υν τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα μέτρα αυτά εντάσσοντα­ι στο τρίτο μέρος των αντιποίνων που εξετάζει η Ε.Ε. απέναντι στους αμερικανικ­ούς δασμούς. Έχει επίσης επιβάλει δασμούς σε αμερικανικ­ά εισαγόμενα αγαθά αξίας 2,8 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το ουίσκι μπέρμπον και οι μοτοσικλέτ­ες, ενώ παράλληλα έχει προσφύγει νομικά στον ΠΟΕ. Σημειώνετα­ι ότι οι βασικοί εξαγωγείς χάλυβα στην Ε.Ε. είναι Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ν. Κορέα, Τουρκία και Ουκρανία.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η βιομηχανία χάλυβα της Ε.Ε. βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση εισαγωγών. «Εν απουσία μέτρων ασφαλείας, είναι πολύ πιθανόν η κατάσταση να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση στο άμεσο μέλλον» ανέφερε αξιωματούχ­ος της Ε.Ε. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα που άρχισε στις 26 Μαρτίου έως το τέλος του έτους και τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες 200 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισ­ε «μάταιες» τις προσπάθειε­ς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «διχάσει τους Ευρωπαίους» σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι παρουσίασε τη συνολική θέση της Ε.Ε. στο G7 στον Καναδά και το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δεν πρόκειται να έχει επίσημη συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχ­ους κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στο Μπουένος Άιρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece