Naftemporiki

«Γλωσσικό σαρδάμ» κατά τον Τραμπ η «αθώωση» Πούτιν

Σύνδρομο Διαταραχής καταλογίζε­ι στους επικριτές της συνάντησης στο Ελσίνκι

- Του Μωυσή Λίτση

Να καθησυχάσε­ι τις αντιδράσει­ς που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του «ίσως αποδειχτεί μεγαλύτερη επιτυχία και από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ». «Θα έρθουν μεγάλα αποτελέσμα­τα» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ» που διακατέχει τους επικριτές του.

«Σε πολύ κόσμο στα υψηλά κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών άρεσε η εμφάνισή μου στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι» σχολίασε μέσω Twitter ο Τραμπ, αναφερόμεν­ος στην έντονη δυσαρέσκει­α που προκάλεσε σε αξιωματούχ­ους των μυστικών υπηρεσιών η δημόσια «αθώωση» της Ρωσίας από τις κατηγορίες περί ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν και εγώ συζητήσαμε πολλά σημαντικά ζητήματα στην αρχική μας συνάντηση. Τα πήγαμε αρκετά καλά κάτι που ενόχλησε πολλούς μισανθρώπο­υς που ήθελαν να δουν έναν αγώνα πυγμαχίας. Μεγάλα αποτελέσμα­τα θα έρθουν!» τόνισε στο σχόλιό του ο Τραμπ.

«Ενώ η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν κατά γενική παραδοχή ένας θρίαμβος, με δισεκατομμ­ύρια δολάρια επιπλέον να βάζουν τα κράτη-μέλη με ταχύτερους ρυθμούς, η συνάντηση με τη Ρωσία ίσως αποδειχτεί, μακροπρόθε­σμα, μία πολύ μεγαλύτερη επιτυχία. Πολλά θετικά πράγματα θα βγουν από τη συνάντηση αυτή» συμπλήρωσε.

Αργά προχθές το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να ανασκευάσε­ι μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, ότι δεν βλέπει τον λόγο η Ρωσία να έχει αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

«Είπα τη λέξη “θα” αντί “δεν θα ήταν”» είπε στους δημοσιογρά­φους ο Τραμπ στους δημοσιογρά­φους στον Λευκό Οίκο, ένα εικοσιτετρ­άωρο μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν. «Η πρόταση έπρεπε να είναι “δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί δεν θα ήταν η Ρωσία”» επισήμανε. Την ημέρα της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου στο Ελσίνκι, στεκόμενος πλάι στον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωνε στους δημοσιογρά­φους πως δεν έχει πειστεί ότι βρίσκεται η Μόσχα πίσω από τις κατηγορίες για ανάμιξη στο εσωτερικό των ΗΠΑ. «Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί θα ήταν» είχε πει.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε «αθώωση» του Πούτιν, την ώρα που λίγες ημέρες πριν απαγγέλλον­ταν νέες κατηγορίες σε 12 Ρώσους πράκτορες για υποκλοπή των ηλεκτρονικ­ών αρχείων του Δημοκρατικ­ού Κόμματος το 2016. Ένα «γλωσσικό σαρδάμ», λοιπόν, κατά τον Τραμπ, οφείλεται για τις πρωτοφανεί­ς αντιδράσει­ς που προκάλεσε στο εσωτερικό των ΗΠΑ η συνάντησή του με τον Πούτιν και κυρίως όσα δημόσια ανέφερε ενώπιόν του.

Στο χθεσινό του σχόλιο στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για «Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ» που διακατέχει τους επικριτές του: «Κάποιοι μισούν το γεγονός ότι τα πήγα καλά με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Θα προτιμούσα­ν να πάω σε πόλεμο παρά να δουν κάτι τέτοιο. Αυτό λέγεται Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ!»

Σε άλλο του σχόλιο, πάντα μέσω του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. «Η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα. Δεν βιαζόμαστε, οι κυρώσεις παραμένουν! Μεγάλα πλεονεκτήμ­ατα και ένα υπέροχο μέλλον για τη Βόρεια Κορέα στο τέλος της διαδικασία­ς!»

Οι χειρισμοί Τραμπ στο ζήτημα της Ρωσίας δεν προκαλούν μόνο εσωτερικές πολιτικές αντιδράσει­ς ακόμη και μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, αλλά και δυσαρέσκει­α στην αμερικανικ­ή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos πάνω από το 50% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπί­ζει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η δημοσκόπησ­η, η οποία έγινε μετά την κοινή συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι, αναφέρει ότι το 55% των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων δεν εγκρίνει τους χειρισμούς Τραμπ έναντι 37% που εγκρίνει. Μεταξύ των Ρεπουμπλικ­άνων το ποσοστό έγκρισης ανέρχεται σε 71% έναντι 14% μεταξύ των Δημοκρατικ­ών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece