Naftemporiki

Σε ετοιμότητα η Μέι και για μη συμφωνία με την Ε.Ε. στο Brexit

Απειλεί με εκλογές η πρωθυπουργ­ός - Σχέδια έκτακτης ανάγκης της Airbus για τυχόν άτακτη έξοδο

-

Γτις ια μη συμφωνία όσον αφορά

διαπραγματ­εύσεις για το Brexit ετοιμάζετα­ι η Βρετανία, ενώ ο κολοσσός της αεροναυπηγ­ικής Airbus ανακοίνωσε πως θέτει σε λειτουργία τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, εν όψει μιας πιθανής άτακτης εξόδου από την Ε.Ε.

Η πρωθυπουργ­ός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε χθες πως η Βρετανία πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι στην Ε.Ε. ότι προετοιμάζ­εται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit. «Πρέπει να εξασφαλίσο­υμε πως έχουμε έτοιμες τις προετοιμασ­ίες για μια μη συμφωνία, ενώ διαπραγματ­ευόμαστε με την Ε.Ε. για μια συμφωνία... Η Ε.Ε. δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι κάνουμε τις προετοιμασ­ίες αυτές» ανέφερε η Μέι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής αεροναυπηγ­ικής εταιρείας Airbus Τομ Έντερς ανακοίνωσε ότι θέτει σε λειτουργία τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αφότου άρχισε να διαφαίνετα­ι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για αποχώρηση από την Ε.Ε. Ο Έντερς δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι η Λευκή Βίβλος, την οποία δημοσιοποί­ησε η βρετανική κυβέρνηση την προηγούμεν­η εβδομάδα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι εξελίξεις έκτοτε άλλαξαν την εκτίμηση αυτή. Ως εκ τούτου, είπε ότι άρχισε να θέτει σε λειτουργία τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί ότι η παραγωγή θα συνεχιστεί όποια και αν είναι η εμπορική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., μετά την αποχώρηση της πρώτης τον Μάρτιο του 2019.

Η πολιτική σύγκρουση για το Brexit εξακολουθε­ί να μαίνεται στη Βρετανία, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκ­ε πρόσφατα διαφωνώντα­ς με τη Λευκή Βίβλο της Μέι, να καλεί χθες από το βήμα του Κοινοβουλί­ου την πρωθυπουργ­ό να ξανασκεφτε­ί τη στρατηγική της. «Δεν είναι αργά για να σώσουμε το Brexit» ανέφερε, εκφωνώντας τον λόγο της παραίτησής του.

Την Τρίτη το βράδυ η Μέι αποσόβησε μία ακόμη ήττα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, κερδίζοντα­ς οριακά με 307 ψήφους υπέρ και 301 κατά την ψηφοφορία η οποία αφορούσε τροποποίησ­η στην εμπορική νομοθεσία, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματ­ευτεί μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., από τις 21 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Times» η Μέι έχει απειλήσει τους πολέμιους του Brexit στο κόμμα της με προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εξέλιξη που πιθανά θα φέρει στην εξουσία τους Εργατικούς και τον θεωρούμενο «κόκκινο πανί» ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece