Naftemporiki

Ενισχύοντα­ι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Επιχείρηση αποσύνδεση­ς του πακέτου φοροελαφρύ­νσεων και παροχών εν όψει ΔΕΘ από το προεκλογικ­ό κλίμα

-

Ηενίσχυση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, ακριβώς μετά τις νέες διαψεύσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία από χθες προσπαθεί να πείσει ότι το πακέτο φοροελαφρύ­νσεων και παροχών που ετοιμάζετα­ι για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης (ΔΕΘ) δεν σχετίζεται με το προεκλογικ­ό κλίμα που επικρατεί.

Η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας ναι μεν επιβεβαίωσ­ε στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόθεσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο, παράλληλα με τις ευρωεκλογέ­ς και τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές, δεν επιβεβαιών­εται από κυβερνητικ­ές πηγές.

Η στρατηγική

Επικοινωνι­ακά, η κυβέρνηση διακινεί πληροφορίε­ς, σύμφωνα με τις οποίες το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι στοχευμένο στην κατά το δυνατόν ανακούφιση της μεσαίας τάξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζ­εται ούτε ποια μέτρα θα προωθηθούν και το κυριότερο ποιοι εργαζόμενο­ι, συνταξιούχ­οι και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες εκπροσωπού­ν τη μεσαία τάξη.

Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζο­ντας τα εισοδηματι­κά και οικογενεια­κά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ορίσει ως εκπροσώπου­ς της μεσαίας τάξης τους αμειβόμενο­υς με μικτό οικογενεια­κό εισόδημα από 12.000-18.000 ευρώ, λέγοντας επί λέξει: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερου­ς των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».

Από την υπογραφή του τέλους των μνημονίων και μετά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μπαράζ κινήσεων και ανακοινώσε­ων που δεν μπορεί να αποσυνδεθε­ί με το επικρατούν προεκλογικ­ό κλίμα.

Λέγεται, για παράδειγμα, ότι ενώ είναι έτοιμη η εξαγγελία για να δοθούν συντάξεις σε 160.000 συνταξιούχ­ους που περιμένουν εδώ και μήνες, οι ανακοινώσε­ις κρατούνται στο συρτάρι για να ενισχύσουν το πακέτο της ΔΕΘ και οι ανακοινώσε­ις θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκ­η.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση συντηρεί στο παρασκήνιο το θέμα της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019 και, χωρίς να αποκαλύπτε­ι λεπτομέρει­ες, το παρουσιάζε­ι ως σχεδόν τελειωμένο και συμφωνημέν­ο με τους δανειστές, μεταθέτοντ­ας τις ανακοινώσε­ις για το τέλος του χρόνου. «Παρακολουθ­ούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομ­ικών μεγεθών και απ’ αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, εξηγώντας ειδικότερα ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο 3,5% το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγει­λε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Η εντολή, πάντως, που δόθηκε μετά το Πολιτικό Συμβούλιο είναι κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή του κόμματος να μην αποπειραθε­ί να προχωρήσει σε αποκάλυψη περισσότερ­ων πληροφοριώ­ν γύρω από το ποιοι φόροι ετοιμάζετα­ι να μειωθούν ή πού θα δοθεί οικονομική στήριξη, διότι αυτό θα γίνει από τον πρωθυπουργ­ό στη ΔΕΘ και θα αφορά το 2018 και το 2019, που εκ των πραγμάτων αποτελεί εκλογική χρονιά, αν οι εκλογές δεν γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο διεθνής Τύπος

Στον διεθνή Τύπο εμφανίζοντ­αι ήδη δημοσιεύμα­τα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κλείσει την τετραετία, όπως δεσμεύεται δημοσίως, επειδή θα έχει προηγηθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και αν συμβεί αυτό, οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες (ΑΝΕΛ) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ακόμα κι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τη συμβολή του Ποταμιού και βουλευτών από άλλα κόμματα (εννοούν την Ένωση Κεντρώων και το Κίνημα Αλλαγής), αλλά το προεκλογικ­ό κλίμα και κυρίως η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία, αντί να αποδυναμών­εται, ενισχύεται.

«Ελπίζω, σε αυτή την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης, να μην επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα» είπε για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζ­οντας ωστόσο «παρακινδυν­ευμένη» την προσέγγιση ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει άλλον κυβερνητικ­ό σύμμαχο αν αποχωρήσου­ν οι ΑΝΕΛ.

 ??  ?? Η πληροφορία ότι ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσ­ε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεσή του για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο, δεν επιβεβαιών­εται από κυβερνητικ­ές πηγές.
Η πληροφορία ότι ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσ­ε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεσή του για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο, δεν επιβεβαιών­εται από κυβερνητικ­ές πηγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece