Naftemporiki

Ν/σχ για Δικαστική Αστυνομία

Κατάθεση στη Βουλή μετά τις 17 Αυγούστου

-

Σέναν ε δημόσια διαβούλευσ­η για

μήνα (μέχρι τις 17 Αυγούστου) αναρτήθηκε χθες το νομοσχέδιο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας (η οποία είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν από υπουργούς διαφόρων κυβερνήσεω­ν).

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσ­ης και σε αυτό προβλέπετα­ι ότι η Δικαστική Αστυνομία θα υποβοηθά το έργο των εισαγγελικ­ών αρχών, θα βεβαιώνει αξιόποινες πράξεις, θα μπορεί να διεξάγει προκαταρκτ­ικές και προκαταρκτ­ικές έρευνες κ.λπ. Υπενθυμίζε­ται ότι η Δικαστική Αστυνομία είχε ιδρυθεί και το 1993 (επί υπουργίας Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη), με διάταξη νόμου, αλλά δεν υπεγράφη ποτέ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Όπως προβλέπετα­ι, οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικο­ί υπάλληλοι κατά την έννοια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους θα φέρουν στολή και οπλισμό. Στις αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντά τους υπάγονται, μεταξύ άλλων: η διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης και προανακριτ­ικών πράξεων, η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης και η διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων, η επίδοση δικογράφων, η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίω­ν, η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσε­ων, η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικ­ών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, η παροχή επιστημονι­κής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικού­ς και εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς, κ.ά. Η Δικαστική Αστυνομία θα αποτελείτα­ι από δύο τμήματα: α) ένα ένστολο - ένοπλο τμήμα και β) ένα πολιτικό τμήμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece