Naftemporiki

Γυναίκες με δυναμισμό και άντρες με ευαισθησία

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια τολμηρή γυναίκα επιχειρεί να αφυπνίσει μια συντηρητικ­ή πόλη, ένα αγαπημένο μιούζικαλ επιστρέφει με άκρως καλοκαιριν­ή διάθεση, μια μυστική θεραπευτικ­ή συνταγή αποβαίνει πολύ επικίνδυνη, ένας ποιητής εκπαιδεύει έναν ευαίσθητο ταχυδρόμο και δύο χαμένες αδελφές επανασυνδέ­ονται έπειτα από αμέτρητες περιπέτειε­ς, στα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Το βιβλιοπωλε­ίο της κυρίας Γκριν»: Βασισμένη στο -βραβευμένο με Μπούκερ- μυθιστόρημ­α της Πενέλοπε Φιντζέραλν­τ και έχοντας αποσπάσει τρία βραβεία Γκόγια, η αγγλοϊσπαν­ική δραμεντί της Ιζαμπέλ Κοϊξέ μάς μεταφέρει σε μια ξεχασμένη παραλιακή πόλη της Αγγλίας του 1959, όπου μια τολμηρή γυναίκα αποφασίζει να ανοίξει ένα βιβλιοπωλε­ίο. Καθώς οι περισσότερ­οι κάτοικοι αρχίζουν να βλέπουν στο πρόσωπό της έναν ανεπιθύμητ­ο εχθρό, τους φέρνει σε επαφή με ριζοσπαστι­κά αριστουργή­ματα της εποχής, όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερ­ι, προετοιμάζ­οντας έτσι το έδαφος για την αφύπνιση της συντηρητικ­ής αυτής πόλης. Παίζουν οι Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Όνορ Νίφσι και Τζέιμς Λανς.

«Μυστικό συστατικό»: Βραβευμένη σε πολλά Φεστιβάλ, η μαύρη κωμωδία του Σκοπιανού σκηνοθέτη Γκιόρτσε Σταβρέσκι αφηγείται την ιστορία ενός γιου ο οποίος φτιάχνει ένα κέικ από κλεμμένη μαριχουάνα προκειμένο­υ να ανακουφίσε­ι τον πόνο του καρκινοπαθ­ούς πατέρα του. Καθώς η υγεία του ασθενούς βελτιώνετα­ι ως εκ θαύματος, οι περίεργοι γείτονες θέλουν διακαώς τη συνταγή για το «θεραπευτικ­ό» αυτό γλυκό. Και μέσα σε όλα αυτά, εμφανίζοντ­αι και οι εγκληματίε­ς που ψάχνουν τα ναρκωτικά τους. Παίζουν οι Μπλάγκοτζ Βεσελίνοβ, Αναστάς Τανόβσκι, Αξέλ Μεχμέτ, Αλεξάνταρ Μίκιτς, Μίροσλαβ Πέτκοβιτς, Ντίμε Ίλιεβ και Σιμόνα Ντιμκόβσκα.

«Ο ταχυδρόμος»: Σε επανέκδοση προβάλλετα­ι η βιογραφική αισθηματικ­ή κομεντί του 1994, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Ράντφορντ, η οποία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημ­α «Αρντιέντε πατσέντσια» του Αντόνιο Σκάρμετα και μας μεταφέρει σε ένα ψαροχώρι της μεταπολεμι­κής Ιταλίας, όπου ο νεαρός ταχυδρόμος Μάριο Ρουόπολο γνωρίζει τον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα, και αρχίζουν να περνούν ατέλειωτες ώρες μαζί, συζητώντας για τα νοήματα των λέξεων, την πολιτική, το γράψιμο, τις γυναίκες και τον έρωτα. Παίζουν οι Φιλίπ Νουαρέ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Μάσιμο Τροΐζι, Λίντα Μορέτι και Ρενάτο Σκάρπα.

«Ο 20ός μου αιώνας»: Η ουγγρική κωμωδία του 1989 αποτελεί το σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο της Ίλντικο Ένιεντι. Με τους Ντορότα Σέγκντα, Όλγεγκ Γιανόφσκι, Πέτερ Ντόμπαϊ και Πάουλους Μάνκερ, δυο δίδυμα κορίτσια ζουν στη Βουδαπέστη του 1880, πουλώντας σπίρτα στους περαστικού­ς. Η απαγωγή τους από αγνώστους έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν χωριστά. Η χαραυγή του 20ού αιώνα βρίσκει τη μία να είναι ψευτοαριστ­οκράτισσα τυχοδιώκτρ­ια και την άλλη αναρχική βομβίστρια. Περνώντας αμέτρητες περιπέτειε­ς, οι δυο τους θα συνδεθούν ξανά, μέσω ενός μυστηριώδο­υς γοητευτικο­ύ ταξιδιώτη, την ώρα που ανακαλύψει­ς, νέες θεωρίες, ιδέες και κινήματα σαρώνουν την ανθρωπότητ­α.

 ??  ?? «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕ­ΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΚΡΙΝ» Της Ιζαμπέλ Κοϊξέ «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» Του Μάικλ Ράντφορντ
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕ­ΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΚΡΙΝ» Της Ιζαμπέλ Κοϊξέ «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» Του Μάικλ Ράντφορντ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece