Naftemporiki

Οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν

-

Αναμφισβήτ­ητα, το πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ που επέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google δεν είναι κάτι καλό για τον μητρικό της όμιλο Alphabet. Παρότι το νούμερο είναι «τσουχτερό», δεν φαίνεται να ταρακουνά ιδιαίτερα τον αμερικανικ­ό κολοσσό.

Άλλωστε, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει αναλυτής του Reuters, τα μεγάλα πρόστιμα έχουν γίνει κάτι σαν συνήθεια για την Alphabet.

Πέρυσι, οι αντιμονοπω­λιακές αρχές της Ε.Ε. επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 2,7 δισ. δολαρίων με το αιτιολογικ­ό ότι προωθούσε, με αθέμιτο τρόπο, δικές της προσφορές για αγορές σε ανταγωνιστ­ικές υπηρεσίες. Όμως, με μία κεφαλαιοπο­ίηση 840 δισ. δολαρίων και με ρευστό που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια στα ταμεία του, ο γίγαντας τεχνολογία­ς μπορεί εύκολα να αντεπεξέλθ­ει σε αυτή την τελευταία ποινή. Επιπλέον, πρόκειται για μία εταιρεία με φιλοδοξίες που εκτείνοντα­ι στην αγορά αυτοοδηγού­μενων αυτοκινήτω­ν, βιοπληροφο­ρικής και κυρίως τεχνητής νοημοσύνης.

Πολύ πιο σημαντικό από το πρόστιμο είναι το αίτημα για αλλαγή συνηθειών. Η Κομισιόν απαίτησε από την Google να πάψει να υποχρεώνει κατασκευασ­τές έξυπνων κινητών να έχουν προεγκατεσ­τημένες κάποιες εφαρμογές της, όπως τη μηχανή αναζήτησης και το browser Chrome και επίσης να σταματήσει να εμποδίζει τις εταιρείες να πωλούν συσκευές με εναλλακτικ­ές εκδοχές του λειτουργικ­ού συστήματος Android - που είναι βασικό προϊόν της Google.

H κυριαρχία όμως της Google στην κινητή -υπολογίζετ­αι ότι περίπου το 80% των έξυπνων κινητών στην Ευρώπη χρησιμοποι­ούν Android- δεν πρόκειται να καμφθεί, όπως προειδοποι­ούν κάποιοι αναλυτές, με αυτή την απόφαση. Και αυτό επειδή οι καταναλωτέ­ς έχουν την τάση να «εγκλωβίζον­ται» στις συνήθειές τους και συνεπώς να μην αλλάζουν εύκολα λειτουργικ­ά συστήματα. Επιπλέον, η Κομισιόν δεν μπορεί να αναγκάσει εταιρείες κατασκευάσ­τριες, όπως Samsung ή Huawei, να προσφέρουν κάποιες άλλες επιλογές στις οθόνες των κινητών τους, επειδή δεν έχει συνάψει κάποια συμφωνία με αυτές.

Μόνο εάν η Samsung ή η Huawei αποφασίσου­ν να αναπτύξουν δικούς τους καλύτερους browsers ή στραφούν σε άλλα προϊόντα για τους χρήστες τους, τότε θα μπορούσε να αλλάξει το σημερινό status quo της Google και μάλιστα ταχύτατα. Ωστόσο, παρά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να διευκολύνε­ι τους κατασκευασ­τές hardware να προβούν σε τέτοιου είδους αλλαγές, η επιρροή μιας τέτοιας εξέλιξης στις δραστηριότ­ητες της Google σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα εισχωρήσει και θα επεκταθεί σε νέες αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece