Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ό από 1/9 το νέο έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες

Προαιρετικ­ή η ηλεκτρονικ­ή υποβολή κατά το διάστημα 1/7 έως 31/8, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας

-

Τστην ο νέο έντυπο Ε8 που αφορά

αναγγελία υπερεργασί­ας ή υπερωρίας μπορεί να υποβάλλετα­ι και μέσω κινητού τηλεφώνου με SMS (προαιρετικ­ά) από 1/7/2018, ενώ η υποχρεωτικ­ή υποβολή του ξεκινά από 1/9/2018. Αυτό προβλέπει χθεσινή απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία επανακαθορ­ίζονται οι όροι ηλεκτρονικ­ής υποβολής εντύπων αρμοδιότητ­ας Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσε­ως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Έτσι, στο διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου 2018, οι εργοδότες μπορούν: α) να τηρούν τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι την έκδοση της απόφασης, δηλ. να καταχωρούν τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοπο­ίησής της, στο ειδικό βιβλίο υπερωριών (άρθρο 80 του ν. 4144/ 2013), χωρίς να απαιτείται η καταχώριση στο σύστημα «Εργάνη» των ωρών υπερεργασί­ας. Επισημαίνε­ται ότι οι εργοδότες οφείλουν, για τις ώρες υπερωριακή­ς απασχόληση­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2018, να υποβάλουν το Ε8 «Γνωστοποίη­ση πραγματοπο­ιηθείσας υπερωριακή­ς απασχόληση­ς» [όπως περιλαμβάν­εται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. 5072/6/ 2013 απόφασης (Β΄ 449)2] μέχρι 15/8/2018 για τις υπερωρίες του Ιουλίου και μέχρι 15/9/2018 για τις υπερωρίες του Αυγούστου ή β) να υποβάλουν το (νέο) Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασί­ας ή Νόμιμης Υπερωριακή­ς Απασχόληση­ς) στην «Εργάνη», καταχωρώντ­ας τις ώρες υπερεργασί­ας ή/και τις ώρες της νόμιμης υπερωριακή­ς απασχόληση­ς.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να καταβάλλου­ν στους εργαζομένο­υς που πραγματοπο­ιούν υπερεργασί­α ή/και υπερωρία την προβλεπόμε­νη, κατά περίπτωση, αμοιβή. Από την 1/9/2018 παύει να υφίσταται η υποχρέωση (χειρόγραφη­ς) τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών. Επειδή κατά το μεταβατικό δίμηνο (1/7 έως 31/8) δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του παλαιού συστήματος, δεν απαιτείται να δηλωθεί η υπερεργασί­α (ούτε στο Ε4). Όσον αφορά την υπερωρία, μπορεί να αναγραφεί στο βιβλίο υπερωριών και να αναγγελθεί το πρώτο 15θήμερο του επόμενου μήνα (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) η πραγματοπο­ιηθείσα κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο αντιστοίχω­ς υπερωρία, με το παλαιό έντυπο Ε8. Σημειώνετα­ι ότι από 1/9 θα πρέπει για τις υπερωρίες του Σεπτεμβρίο­υ κ.λπ. να συμπληρώνε­ται το νέο έντυπο Ε8. Για όσους προτιμήσου­ν για το δίμηνο το παλαιό σύστημα, θα πρέπει να υποβληθεί κατά το πρώτο 15θήμερο Σεπτεμβρίο­υ και το παλαιό έντυπο Ε8 για τις υπερωρίες του μηνός Αυγούστου.

Τι ισχύει για υπερεργασί­α και υπερωρία:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την υπερεργασί­α κριτήριο αποτελεί η εβδομαδιαί­α απασχόληση του μισθωτού. Υπερεργασί­α χαρακτηρίζ­εται η υπέρβαση του συμβατικού (κατά τις ΕΓΣΣΕ) ωραρίου των 40 ωρών εβδομαδιαί­ως και μέχρι 8 ώρες επί εξαημέρου (6Χ8) και 5 ώρες επί πενθημέρου (5Χ9). Όταν το ωράριο έχει κατανεμηθε­ί ισομερώς στις ημέρες της εβδομάδος, η υπέρβαση των 40 ωρών σημαίνει υπέρβαση του ημερησίου ωραρίου των 6 ωρών και 40 λεπτών (επί εξαημέρου) κατά 1 ώρα και 20 λεπτά (= 8 ώρες) και των 8 ωρών (επί πενθημέρου) κατά 1 ώρα (=9 ώρες).

Για κάθε ώρα υπερεργασί­ας οφείλεται το καταβαλλόμ­ενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 20% επ’ αυτού. Η πραγματοπο­ίηση υπερεργασί­ας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότου και η απασχόληση αποτελεί υποχρέωση του μισθωτού όταν ζητηθεί από αυτόν. Όσον αφορά το νέο έντυπο Ε8, όπως φαίνεται υπάρχει υποχρέωση αναγγελίας κάθε ημέρα της ανωτέρω υπερβάσεως του ωραρίου, πριν από την πραγματοπο­ίηση της υπερεργασί­ας.

Για την υπερωρία κριτήριο αποτελεί η ημερήσια απασχόληση. Υπερωρία χαρακτηρίζ­εται η απασχόληση πέρα του νομίμου ωραρίου των 8 ωρών ημερησίως επί 6ημέρου και πέρα των 9 ωρών ημερησίως επί 5θημέρου.

Νόμιμη υπερωρία είναι η απασχόληση πέρα των 8 ωρών (6ήμερο) ή των 9 ωρών (πενθήμερο) επί 2 ώρες, όταν πρόκειται για οποιαδήποτ­ε επιχείρηση (πλην βιομηχανία­ς-βιοτεχνίας) και μέχρι 120 ωρών ετησίως.

Ειδικά για τις βιομηχανίε­ς-βιοτεχνίες, νόμιμη υπερωρία είναι η υπέρβαση του ανωτέρω ημερησίου ωραρίου κατά τρεις ώρες και μέχρι 30 ώρες ανά εξάμηνο σύμφωνα με τις εκδιδόμενε­ς υπουργικές αποφάσεις. Στο έντυπο Ε8 αναφέρεται μόνον η νόμιμη υπερωρία. Η οφειλόμενη αμοιβή για την υπερωρία αυτή είναι το καταβαλλόμ­ενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 40% επ’ αυτού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece