Naftemporiki

Πρόγραμμα Cosme από την Παγκρήτια

Σύμβαση 50 εκατ. με το ΕΤαΕ

-

ΣΕγγυήσεων ύμβαση για το Πρόγραμμα

Cosme, ύψους 50 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Παγκρήτια Συνεταιρισ­τική Τράπεζα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), στο πλαίσιο του COSME Loan Guarantee Facility. Στόχος της συμφωνίας είναι η παροχή εγγυήσεων μέσω του Ταμείου σε δάνεια προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις για τη στήριξη πρωτοβουλι­ών που ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε επιχειρήσε­ις απ’ όλους τους κύριους κλάδους επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Επιλέξιμες είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως 250 εργαζομένο­υς και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή ενεργητικό μέχρι 43 εκατ. ευρώ. Για κάθε χρηματοδοτ­ούμενη επιχείρηση εξασφαλίζε­ται: - Δάνειο για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης ή σε κεφάλαια για τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων (πάγια και άυλα περιουσιακ­ά στοιχεία). - Εγγύηση δανείου σε ποσοστό 50% από το ΕΤαΕ.

Η χρηματοδότ­ηση κυμαίνεται από 25.000 έως 150.000 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες, τα οικονομικά στοιχεία και το ύψος του επενδυτικο­ύ σχεδίου της επιχείρηση­ς και παρέχεται με χαμηλές εξασφαλίσε­ις.

Το δάνειο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 150.000 ευρώ (μέχρι 1.500.000), εάν η χρηματοδοτ­ούμενη επιχείρηση δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια του προγράμματ­ος InnovFin.

Η διάρκεια της χρηματοδότ­ησης κυμαίνεται από 5 έως 10 έτη.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Νίκος Μυρτάκης επεσήμανε: «Η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματ­ος εγγυήσεων COSME θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμ­ε την απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας, διοχετεύον­τας κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Είναι σημαντικό ότι το ανταγωνιστ­ικό επιτόκιο και οι χαμηλές εξασφαλίσε­ις θα δώσουν τη δυνατότητα σε υγιείς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece