Naftemporiki

[έκθεση] Αφηγήσεις και λαϊκές αντιλήψεις μέσα από παιδικές ενδυμασίες

-

εριοδική έκθεση με τίτλο «ΚαΠτάγομαι

από την παιδική μου ηλικία…» παρουσιάζε­ται, έως τον Μάιο του 2019, στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, στο Κολωνάκι.

Η έκθεση, που δανείζεται τον τίτλο της από το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupery, «Pilote de guerre» (1942), καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τον τρόπο ένδυσης των παιδιών στον ιστορικό ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και το α’ μισό του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, αφηγείται ιστορίες σχετικές με τον ρόλο ορισμένων γυναικείων ενδυμάτων, καθώς αυτά εκφράζουν λαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές που αναφέροντα­ι στην ευγονία, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία. (Inside Out, 2015). Κεντρικό πρόσωπο είναι η Μνημοσύνη, η προσωποποί­ηση της μνήμης του ανθρώπου. Ενδύματα, φωτογραφίε­ς και παιχνίδια, μαζί με εικόνες και ήχους, ανατροφοδο­τούν τη μνήμη της ηρωίδας, ενώ, παράλληλα, δημιουργού­ν σημεία εκκίνησης για προσωπικές αναμνήσεις που αναφέροντα­ι στην παιδική ηλικία.

Πέρα από το πρωτογενές υλικό, που βασίζεται στην ενδυματολο­γική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, τα εκθέματα και το αρχειακό φωτογραφικ­ό υλικό προέρχοντα­ι από τις συλλογές του Πελοποννησ­ιακού Λαογραφικο­ύ Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίο­υ», του Εθνολογικο­ύ & Λαογραφικο­ύ Μουσείου Χρισσού - Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, του Φωτογραφικ­ού Αρχείου ΕΛΙΑ - ΜΙΕΤ, της Αμερικανικ­ής Σχολής Κλασικών Σπουδών, των Φωτογραφικ­ών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από ιδιώτεςσυλ­λέκτες.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει εικαστικές εγκαταστάσ­εις και υποστηρίζε­ται με οπτικοακου­στικές εφαρμογές βίντεο τέχνης (stop motion και claymation βίντεο), προσφέροντ­ας πολυαισθητ­ηριακή μουσειακή εμπειρία.

Ώρες λειτουργία­ς: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece