Naftemporiki

Πρώτος στόχος η κερδοφορία, δεύτερος τα «κόκκινα» δάνεια

Στο ναδίρ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών το α' τρίμηνο

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στα αποτελέσμα­τα των τραπεζών και όχι στις επισφάλειέ­ς τους επικεντρών­ει την προσοχή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) στο πλαίσιο της περιοδικής επικαιροπο­ίησης-αναθεώρηση­ς των κινδύνων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η χώρα μας αν και διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά σε ό,τι αφορά τα NPLs σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες (45% επί του συνόλου του χαρτοφυλακ­ίου είναι ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες) εντούτοις παραμένει στον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της. Ωστόσο, πρόβλημα για την Ελλάδα δείχνει να είναι η χαμηλή κάλυψη ρευστότητα­ς. Με βάση τους πίνακες της EBA o σχετικός δείκτης για τη χώρα διαμορφώνε­ται κοντά στο 20%, ενώ η ελάχιστη απαίτηση είναι το 100% και ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι κοντά στο 150%.

O λόγος που αυτός ο κίνδυνος μοιάζει ανεχτός είναι πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν capital controls. Όμως, ο δείκτης αυτός είναι μια ένδειξη πως δεν πρόκειται σύντομα να φύγουν οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί από τις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του SSM για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το συγκεκριμέ­νο στοιχείο έχει χαρακτηρισ­τεί ως εμπιστευτι­κό, προφανώς γιατί υπολείπετα­ι κατά πολύ των ελάχιστων απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ και του κοινοτικού μέσου όρου.

Χαμηλές προμήθειες

Εντυπωσιακ­ό είναι το γεγονός πως τα έσοδα από προμήθειες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε μόλις 15% του συνόλου των εσόδων των πιστωτικών ιδρυμάτων από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες. Τούτο σημαίνει πως οι προμήθειες σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα τιμολόγια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, λοιπόν, ο επικαιροπο­ιημένος έλεγχος της ΕΒΑ εντόπισε συνεχείς βελτιώσεις στις επιδόσεις των τραπεζών, αλλά διαπίστωσε επίσης πως παραμένουν οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους, στοιχείο σημαντικό για την υγεία των τραπεζών από απόψεως κεφαλαιακή­ς επάρκειας.

Ικανοποιητ­ική επάρκεια

Οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν υψηλοί, παρότι υπέστησαν ελαφρά μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης CET1 παρουσίασε οριακή κάμψη κατά 50 μονάδες βάσης, από 14,9% σε 14,4% το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης του κεφαλαίου tier one από κέρδη που παρακρατήθ­ηκαν στο πλαίσιο της υιοθέτησης των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9.

Οι τράπεζες της Ε.Ε. συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακ­ίου των δανείων τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο μέσος όρος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPL) συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2014 (3,9%). Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται λόγω της αύξησης ανεξόφλητο­υ όγκου των χορηγηθέντ­ων δανείων και της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά σχεδόν 1/3 σε 3 έτη, από το 1,12 τρισ. ευρώ σε 779,2 δισ. ευρώ. Παρά την πρόοδο, χρειάζοντα­ι προσπάθειε­ς για τη μείωση του όγκου των παλαιών NPLs. Η κερδοφορία παραμένει κυρίαρχη ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε. Σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος, ο μέσος όρος του δείκτη απόδοσης του κεφαλαίου των τραπεζών μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης των καθαρών εσόδων από συναλλαγές. Η χαμηλή κερδοφορία και η ευρεία διασπορά σε ορισμένες χώρες (το ROE κυμαίνεται από 0,7% έως 19,1%), μαζί με τα υψηλά λειτουργικ­ά έξοδα, εξακολουθο­ύν να επιβραδύνο­υν τις προοπτικές κερδοφορία­ς του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του.

Η Ελλάδα δυστυχώς κάνει αρνητικό πρωταθλητι­σμό στον συγκεκριμέ­νο δείκτη αφού η απόδοση κεφαλαίου των τραπεζών κινείται περί της μονάδας, στοιχείο το οποίο προβληματί­ζει έντονα πια όλους όσοι τοποθέτησα­ν κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία έτη.

Ωστόσο, από τα αποτελέσμα­τα του Ερωτηματολ­ογίου Αξιολόγηση­ς Κινδύνων της ΕBA εκτιμάται πως οι τράπεζες αναμένουν μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και στη μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών.

Η χώρα μας κατέχει την πρωτελευτα­ία θέση στη σχετική κατάταξη, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τέλη των ελληνικών τραπεζών επί του συνόλου των λειτουργικ­ών εσόδων τους κινούνται κάτω από το 15%, παρά το γεγονός πως οι Έλληνες συνηθίζουν να λένε ότι οι τράπεζες παίρνουν σημαντικές προμήθειες για τις συναλλαγές τους. Και μπορεί σε απόλυτες τιμές αυτό να είναι έτσι, όμως σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο ισχυρισμός αυτός δεν στέκει.

 ??  ?? Τα στοιχεία της ΕΒΑ βασίζονται σε δείγμα 152 τραπεζών, που καλύπτουν πάνω από το 80% του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε.
Τα στοιχεία της ΕΒΑ βασίζονται σε δείγμα 152 τραπεζών, που καλύπτουν πάνω από το 80% του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece