Naftemporiki

Αναμένει εκ νέου αναγνώριση από τους ξένους οίκους η Ελλάδα

Αμετάβλητο το rating από την S&P - Τι εκτιμούν Citi και Credit Suisse για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια

- E.Σακ.

Την αναγνώρισή της επιζητεί η χώρα στην πορεία της προς την έξοδο από τα μνημόνια. Κρατώντας ως απόκτημα το ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι, που της χαρίζει αυτονομία για μία ολόκληρη διετία, αλλά εκμεταλλευ­όμενη συγχρόνως την προίκα των διαρθρωτικ­ών αλλαγών, η ελληνική οικονομία θα προσπαθήσε­ι να πείσει τις αγορές πως μπορεί να σταθεί όρθια.

Η χθεσινοβρα­δινή αξιολόγηση της S&P άφησε αμετάβλητο τo rating της Ελλάδας στο «B+». Τούτο ήταν απολύτως αναμενόμεν­ο, καθώς ο διεθνής οίκος είχε αναβαθμίσε­ι τη χώρα εκτάκτως μόλις στις 25 Ιουνίου.

Έτσι η Citigroup, με σχετική ασφάλεια, δήλωνε χθες το μεσημέρι πως δεν αναμενόταν ουσιαστική μεταβολή στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Η Citi, μέσα από την έκθεσή της, στέκεται λίγο αυστηρά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δεν βλέπει αλλαγές στο rating της S&P ούτε στους επόμενους εννέα μήνες, αλλά ούτε ίσως και αρκετά αργότερα. Όσον αφορά τη Moody’s, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της, όπως αυτές εκφράζοντα­ι μέσα από το Global Economic Outlook and Strategy της Citi, ο οίκος αξιολόγηση­ς αναμένεται να προχωρήσει σε μια «συντηρητικ­ή» αναβάθμιση «Β2» από «Β3» σε ό,τι αφορά το rating της χώρας στο διάστημα των επόμενων 2-4 ετών. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Moody’s αναθεωρεί τα ratings τον Σεπτέμβριο και έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις αξιολογήσε­ις των λοιπών οίκων.

Επομένως, αρκετοί είναι αυτοί που πιθανολογο­ύν βασίμως αναβάθμιση δύο βαθμίδων για τη χώρα μας, ώστε τελικώς να φθάσει στο «B1» και μάλιστα σύντομα.

Οι προβλέψεις της αμερικανικ­ής τράπεζας έρχονται σε αντίθεση με αρκετούς παράγοντες της αγοράς αλλά και αναλυτές, που θεωρούν πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα οι οίκοι αξιολόγηση­ς θα προχωρήσου­ν σε μια σειρά θετικών αναθεωρήσε­ων που θα σχετίζοντα­ι με τις τράπεζες και τις επενδύσεις. Εκτίμηση, πάντως, της Citi είναι πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παραμένει εκτός της κατηγορίας επενδυτικο­ύ βαθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνε­ι η Citi, η S&P έχει δηλώσει ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και την αύξηση των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο αμερικανικ­ός οίκος αναγνωρίζε­ι ότι η βελτίωση της εμπιστοσύν­ης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της επέτρεψε μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που διευκολύνε­ι την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Η συμφωνία αυτή αναβάλλει την αύξηση των αναγκών αναχρηματο­δότησης της Ελλάδας για τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Προβλέπει, πάντως, πως η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,5% έως 2% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύν­ης μετά το τέλος της διάσωσης θα αντισταθμι­στεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμε­νη δημοσιονομ­ική λιτότητα, η οποία θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη στην πρώτη φάση μετά τη διάσωση.

Η προβληματι­κή ανάπτυξη είναι αυτή που καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α του χρέους, ακόμα και μετά την τελευταία συμφωνία ελάφρυνσής του. Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα -ενδεχομένω­ς επιτρέποντ­ας έναν λιγότερο επιθετικό/φιλόδοξο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, αν ο σημερινός αποδειχθεί ανέφικτοςθ­α παραμείνει κρίσιμος παράγοντας προκειμένο­υ η Ελλάδα να αξιολογηθε­ί ότι μπορεί τελικώς να εκπληρώσει τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς της, πιθανολογε­ί ο οίκος.

Στην πιο άμεση καθημερινό­τητα, κυρίως των πιστωτικών ιδρυμάτων, η συζήτηση συνεχίζετα­ι γύρω από το waiver, που πάντως η διακοπή του αναμένεται να κοστίσει στις συστημικές τράπεζες ένα ποσό που θα κινείται μεταξύ 40 και 60 εκατ. ευρώ.

Ο μοναδικός τρόπος για να συμπεριληφ­θεί η Ελλάδα στο QE θα είναι να παραμείνει σε πρόγραμμα. Χωρίς waiver δεν υπάρχει QE, αναφέρει η Credit Suisse σε χθεσινή ανάλυσή της, σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια θετική έκθεση βιωσιμότητ­ας για το ελληνικό χρέος που τελικώς θα εκληφθεί και ως ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Το Grexit (από το πρόγραμμα διάσωσης) δεν θα φέρει και το Grexin στο QE (την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η Credit Suisse. Η Ελλάδα θα εξέλθει από τα οκταετή προγράμματ­α διάσωσης στις 20 Αυγούστου, γεγονός που είναι θετικό, αλλά έχει και κάποια μειονεκτήμ­ατα. Θεωρητικά η έξοδος από το πρόγραμμα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει το waiver της ΕΚΤ. Και έτσι, όμως, μια θετική ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους από την ECB θα στείλει σαφώς ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. Αυτό θα αποτελέσει «κλειδί» για τους επενδυτές, τη στιγμή που πολλές πτυχές της ελληνικής οικονομίας δείχνουν σαφή σημάδια βελτίωσης και το QE μπορεί να περιμένει.

[SID:12007983]

 ??  ?? Το Grexit (από το πρόγραμμα διάσωσης) δεν θα φέρει και το Grexin στο QE (την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αναφέρει η Credit Suisse.
Το Grexit (από το πρόγραμμα διάσωσης) δεν θα φέρει και το Grexin στο QE (την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αναφέρει η Credit Suisse.
 ??  ?? Η χθεσινοβρα­δινή αξιολόγηση της S&P άφησε αμετάβλητο τo rating της Ελλάδας στο «B+», καθώς είχε αναβαθμίσε­ι τη χώρα μας εκτάκτως μόλις στις 25 Ιουνίου.
Η χθεσινοβρα­δινή αξιολόγηση της S&P άφησε αμετάβλητο τo rating της Ελλάδας στο «B+», καθώς είχε αναβαθμίσε­ι τη χώρα μας εκτάκτως μόλις στις 25 Ιουνίου.
 ??  ?? Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει εκτός της κατηγορίας επενδυτικο­ύ βαθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει εκτός της κατηγορίας επενδυτικο­ύ βαθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece