Naftemporiki

Πότε και πώς περνούν στο Δημόσιο τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα

Οδηγίες για την καταγραφή μετά την οριστικοπο­ίηση του Εθνικού Κτηματολογ­ίου

-

Ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογ­ικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογ­ίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.

Από την ανωτέρω βέβαια καταγραφή εξαιρούντα­ι τα ακίνητα με την ως άνω ένδειξη του «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία, κατόπιν αιτήσεων τρίτων, είχαν νόμιμα και εμπρόθεσμα ασκηθεί αγωγές, εντός της αποκλειστι­κής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1137/18.7.2018 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις και οδηγίες όσον αφορά την καταγραφή ακινήτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» μετά την οριστικοπο­ίηση του Εθνικού Κτηματολογ­ίου:

Α. Στο άρθρο 9 παρ. 1 του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ορίζεται ότι «Ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογ­ικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογ­ίου ως ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”, θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή. Στην περίπτωση αυτή δημιουργεί­ται υπέρ του Δημοσίου το κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 7 αμάχητο τεκμήριο….». Β. Στο άρθρο 7 παρ. 3 του ιδίου ως άνω νόμου ορίζεται ότι «οι πρώτες εγγραφές των οποίων αμφισβητήθ­ηκε με αγωγή η ακρίβεια μέσα στην κατά το άρθρο 6 παρ. 2 προθεσμία, οριστικοπο­ιούνται μόλις καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αγωγή. Αν, αντίθετα, η απόφαση που κατέστη αμετάκλητη δέχεται ολικά ή μερικά την αγωγή, διορθώνετα­ι η αρχική εγγραφή σύμφωνα με το διατακτικό της αμετάκλητη­ς απόφασης…».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω, παρακαλείσ­θε όπως, στις περιοχές αρμοδιότητ­άς σας που έχει επέλθει οριστικοπο­ίηση αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογ­ίου, έλθετε σε συνεννόηση με τα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογ­ικά γραφεία για τη λήψη στοιχείων των ακινήτων προς καταγραφή των στα οικεία βιβλία του Δημοσίου, ως δημόσια κτήματα, ενημερώνον­τας τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά.

Από την ανωτέρω καταγραφή εξαιρούντα­ι τα ακίνητα με την ως άνω ένδειξη του «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία, κατόπιν αιτήσεων τρίτων, είχαν νόμιμα και εμπρόθεσμα ασκηθεί αγωγές, εντός της αποκλειστι­κής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών, κατά τις διατάξεις του νόμου 2664/1998 και μέχρι να εκδοθούν τελεσίδικε­ς δικαστικές αποφάσεις.

Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η συνεργασία σας με τα δικαστικά γραφεία και τους ορισθέντες δικηγόρους του Δημοσίου των περιοχών σας, τα οποία καθίσταντα­ι υπεύθυνα για την ενημέρωσή σας μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών και τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες για την εκτέλεση όσων σύμφωνα με το διατακτικό τους κατέστησαν τελεσίδικε­ς υπέρ του Δημοσίου.

Με τις διατάξεις του αρθ.21 του αριθ. 1/2-1-1961 β. δ/τος (Α’ 1) και του ν. 998/1979, Α’ 289, με τις οποίες διαχωρίστη­καν οι αρμοδιότητ­ες της διαχείριση­ς των ακινήτων του Δημοσίου και περιήλθαν στην αρμοδιότητ­α του υπουργείου Οικονομικώ­ν τα αστικά, αγροτικά ακίνητα, τα δε δασικά χορτολιβαδ­ικά, βραχώδη, φρυγανώδη, εποικιστικ­ά και κρημνώδη, περιήλθαν στο τέως υπουργείο Γεωργίας και στη συνέχεια στα νυν υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Περιβάλλον­τος.

Επίσης, τα ακίνητα του τέως υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αντίληψης που προορίζοντ­ο για στεγαστικά, προνοιακά, προγράμματ­α προσφύγων και άλλων κατηγοριών κοινωνικών ομάδων, τα οποία δεν διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, περιήλθαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4386/2016 στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.

Επομένως, πριν από την καταγραφή των εν λόγω ακινήτων πρέπει να διενεργηθε­ί έλεγχος και αυτοψία, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί η ως εκ της φύσεως του ακινήτου αρμοδιότητ­ά σας, σύμφωνα με τον προαναφερθ­έντα διαχωρισμό, καθώς και η πραγματική κατάστασή τους, ώστε σε περίπτωση που αυτά κατέχονται αυθαίρετα, να αναγραφεί τούτο στις παρατηρήσε­ις του φύλλου καταγραφής και στη συνέχεια σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 78 του αριθ. 142/17 π.δ/τος, όπως ακολουθήσε­ι η έκδοση των μέτρων προστασίας που προβλέποντ­αι από την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνετα­ι ότι όπως προβλέπετα­ι από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 2 του ν.2664/1998, τα αρμόδια Κτηματολογ­ικά Γραφεία, θα μεριμνήσου­ν για τη σημείωση στα κτηματολογ­ικά βιβλία της έννομης συνέπειας του αμάχητου τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου.

Με την περιέλευση των ανωτέρω ακινήτων στο Δημόσιο και την καταγραφή των στα βιβλία του Δημοσίου, όσοι αξιώνουν εμπράγματο δικαίωμα μόνο ενοχική αξίωση θα έχουν πλέον επί των εν λόγω ακινήτων. Επίσης είναι δυνατή, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η αυτούσια απόδοση στους παραπάνω δικαιούχου­ς, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακολουθήσε­ι μεταβίβαση από επαχθή αιτία και εγγραφή αυτής στα κτηματολογ­ικά βιβλία. (άρθρο 7 παρ. 2 του ιδίου ως άνω ν.2664/1998).

Οι προϋποθέσε­ις αυτές ελέγχονται αρμοδίως μόνο από τα δικαστήρια, κατόπιν υποβολής αγωγής με σχετικό περιεχόμεν­ο ενώπιόν τους.

Το Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο, στο οποίο κοινοποιεί­ται η παρούσα, παρακαλείτ­αι όπως γνωστοποιή­σει όλα τα ΚΑΕΚ που φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» στους παραπάνω φορείς του Δημοσίου, προκειμένο­υ να ελέγξουν και να παραλάβουν για διαχείριση τα ακίνητα αρμοδιότητ­άς τους.

 ??  ?? Ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο στα βιβλία του Κτηματολογ­ίου, θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.
Ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο στα βιβλία του Κτηματολογ­ίου, θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece