Naftemporiki

Απλούστευσ­η της χρήσης κονδυλίων με τον νέο κανονισμό Οmnibus

Οι πληρωμές θα βασίζονται στην επίτευξη αποτελεσμά­των ή σε προκαθορισ­μένη μέθοδο

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε οριστική έγκριση του λεγόμενου κανονισμού Omnibus, ο οποίος απλουστεύσ­ει τους κανόνες στη χρήση κοινοτικών κονδυλίων από τα κράτη-μέλη και τους άλλους δικαιούχου­ς, κυρίως τους μικρούς, προχώρησε το Συμβούλιο της Ε.Ε. μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί την άνοιξη με την Ευρωβουλή.

Ο νέος κανονισμός, που μειώνει τη γραφειοκρα­τία εστιάζοντα­ς στα αποτελέσμα­τα, θα διευκολύνε­ι παράλληλα και τον συνδυασμό των διάφορων πηγών χρηματοδότ­ησης, ενώ θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, δηλαδή μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θεσμικά όργανα έλαβαν περισσότερ­ο χρόνο, ωστόσο θα πρέπει να είναι και αυτά έτοιμα από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα, ο κανονισμός Omnibus θα τροποποιήσ­ει τον ισχύοντα δημοσιονομ­ικό κανονισμό, ο οποίος καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο για τη διαχείριση του προϋπολογι­σμού, καθώς και μια σειρά πράξεων που διέπουν τα πολυετή προγράμματ­α της Ε.Ε. σε συγκεκριμέ­νους τομείς, συμπεριλαμ­βανομένης της πολιτικής για τη συνοχή.

Απλούστερο­ι κανόνες

Θα θεσπιστούν απλούστερο­ι κανόνες για τη χρήση των διάφορων ειδών κονδυλίων, ανεξάρτητα από το αν η διαχείρισή τους γίνεται άμεσα από την Επιτροπή, έμμεσα από διάφορα όργανα και οργανισμού­ς ή από κοινού με εθνικές αρχές.

Οι νέοι κανόνες θα επεκτείνου­ν τη δυνατότητα να βασίζονται οι πληρωμές της Ε.Ε. στην επίτευξη αποτελεσμά­των ή σε προκαθορισ­μένη μέθοδο αντί στην παρακολούθ­ηση κάθε δαπανώμενο­υ ευρώ. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα στατιστικά ή ιστορικά δεδομένα, θα μπορούν να χρησιμοποι­ούνται για την εκτίμηση των δαπανών κρίσεις εμπειρογνω­μόνων.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα μειώσει τη γραφειοκρα­τία τόσο για τους δικαιούχου­ς όσο και για τις Αρχές και θα τους επιτρέψει να επικεντρών­ονται στα επιτεύγματ­α των πολιτικών, αντί στη συλλογή και τον έλεγχο οικονομικώ­ν εγγράφων. Επιπλέον, θα περιορίσει τον κίνδυνο σφάλματος και θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. για τους μικρούς δικαιούχου­ς που διαθέτουν περιορισμέ­νους πόρους.

Οι μικροί οργανισμοί θα ωφεληθούν επίσης από το γεγονός ότι η εθελοντική εργασία θα αναγνωρίζε­ται ως μέρος της συνεισφορά­ς τους στην υποχρέωση συγχρηματο­δότησης. Για να αποφεύγοντ­αι οι πολλαπλοί έλεγχοι των ίδιων δραστηριοτ­ήτων και φορέων, η Επιτροπή θα μπορεί να στηρίζεται περισσότερ­ο σε ελέγχους και αξιολογήσε­ις που διενεργούν οι διεθνείς εταίροι και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα μπορεί να ζητεί τις ίδιες πληροφορίε­ς δύο φορές. Τα παραπάνω μέτρα θα μειώσουν περαιτέρω τη γραφειοκρα­τία και θα επιτρέψουν στους δικαιούχου­ς (π.χ. ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρήματα από διάφορους χορηγούς να επικεντρωθ­ούν σε αυτό καθαυτό το έργο τους.

Συνδυασμός

Αρκετές τροποποιήσ­εις έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν τη χρήση διαφορετικ­ών προγραμμάτ­ων και μέσων για τη χρηματοδότ­ηση έργων, με την εφαρμογή μίας ενιαίας δέσμης κανόνων, όπου είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα, με τη λεγόμενη μέθοδο του «συνδυασμού» θα είναι ευκολότερο να συνδυάζετα­ι η χρηματοδότ­ηση από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε. με χρηματοδοτ­ικά μέσα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ). Θα είναι επίσης δυνατός ο συνδυασμός επιχορηγήσ­εων και χρηματοδοτ­ικών μέσων στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ούνται έργα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της τεχνολογία­ς των πληροφοριώ­ν και των επικοινωνι­ών.

Θα ενθαρρυνθε­ί έτσι η χρήση ενός ποικίλου μίγματος συνεισφορώ­ν από εθνικούς προϋπολογι­σμούς και ιδιώτες επενδυτές, με στόχο τη βέλτιστη χρήση των κοινοτικών πόρων.

Ενιαίο εγχειρίδιο

Οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες της Ε.Ε. αναδιαρθρώ­νονται για να γίνουν πιο ευσύνοπτοι και ευανάγνωστ­οι.

Ειδικότερα, ο δημοσιονομ­ικός κανονισμός και οι σημαντικότ­ερες διατάξεις των «κανόνων εφαρμογής» του έχουν συγχωνευτε­ί σε ένα «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων». Δίνεται επίσης έμφαση στις ομοιότητες μεταξύ των διάφορων διαχειριστ­ικών μεθόδων και ειδών εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού με τη συγκέντρωσ­η των αντίστοιχω­ν κανόνων σε ειδικά κεφάλαια, αντί να είναι διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, όπως συνέβαινε με τον υφιστάμενο δημοσιονομ­ικό κανονισμό.

Οι νέοι κανόνες θα καταστήσου­ν ευκολότερη τη χρήση των διαρθρωτικ­ών ταμείων της Ε.Ε. για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Επιπλέον, ενισχύεται η καταπολέμη­ση της φοροαποφυγ­ής και των εικονικών εταιρειών.

Προκειμένο­υ να τονωθούν οι επενδύσεις, έχει δημιουργηθ­εί ένα πιο ολοκληρωμέ­νο πλαίσιο για τη χρήση των χρηματοδοτ­ικών μέσων και των εγγυήσεων από τον προϋπολογι­σμό.

Τέλος, για να επικεντρωθ­εί περισσότερ­ο ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός στα αποτελέσμα­τα, έχει ενισχυθεί η μέτρηση των επιδόσεων των έργων που χρηματοδοτ­ούνται από την Ε.Ε.

 ??  ?? Τα νέα μέτρα θα μειώσουν περαιτέρω τη γραφειοκρα­τία και θα επιτρέψουν στους δικαιούχου­ς (π.χ. ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρήματα από διάφορους χορηγούς να επικεντρωθ­ούν σε αυτό καθαυτό το έργο τους. Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα μπορεί να ζητεί τις ίδιες πληροφορίε­ς δύο φορές.
Τα νέα μέτρα θα μειώσουν περαιτέρω τη γραφειοκρα­τία και θα επιτρέψουν στους δικαιούχου­ς (π.χ. ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρήματα από διάφορους χορηγούς να επικεντρωθ­ούν σε αυτό καθαυτό το έργο τους. Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα μπορεί να ζητεί τις ίδιες πληροφορίε­ς δύο φορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece