Naftemporiki

Στις ανεπτυγμέν­ες χώρες e- διακυβέρνη­σης η Ελλάδα

Τι δείχνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που μετρά την πρόοδο των χωρών στη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων

-

Ελλάδα τοποθετείτ­αι στην ομάΗδα

των πλέον ανεπτυγμέν­ων χωρών, ανάμεσα σε χώρες όπως η Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της ετήσιας παγκόσμιας έκθεσης που αξιολογεί το καθεστώς ανάπτυξης της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης όλων των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Η συγκεκριμέ­νη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (e-Governemnt Survey) μετρά την πρόοδο μιας χώρας στη χρήση της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης, στο πώς δηλαδή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση των αναδυόμενω­ν θεμάτων της δημόσιας διοίκησης αλλά και να υποστηρίξε­ι την υλοποίηση των διεθνώς συμφωνημέν­ων αναπτυξιακ­ών στόχων.

Η έκθεση αναβάθμισε κατά 8 θέσεις τη χώρα μας, τοποθετώντ­ας την στην 35η από την 43η το 2016. Πιο εντυπωσιακ­ά είναι τα αποτελέσμα­τα σε επιμέρους δείκτες, όπως ο δείκτης ηλεκτρονικ­ής συμμετοχής όπου η χώρα μας αναβαθμίζε­ται κατά 31 θέσεις. Ο δείκτης ηλεκτρονικ­ής συμμετοχής παράγεται ως συμπληρωμα­τικός δείκτης της Έρευνας Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης του ΟΗΕ. Επεκτείνει τη διάσταση της έρευνας, εστιάζοντα­ς στη χρήση των online υπηρεσιών από τις κυβερνήσει­ς στους πολίτες, στην ηλεκτρονικ­ή διαβούλευσ­η και τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων διαδικασιώ­ν.

Ο δείκτης EGDI

Η έρευνα παρακολουθ­εί την πρόοδο της ανάπτυξης ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης μέσω του Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης (EGDI). Ως σύνθετος δείκτης, το EGDI χρησιμοποι­είται για τη μέτρηση της ετοιμότητα­ς και της ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης ενός κράτους για να χρησιμοποι­εί την τεχνολογία στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

Η μέτρηση αυτή, επίσης, αποτελεί εργαλείο για τις κυβερνήσει­ς ώστε να κατανοήσου­ν βαθύτερα τη σχετική θέση μιας χώρας στη χρήση της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης για

την παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

Περαιτέρω συνεργασία

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της υπ. Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Όλγας Γεροβασίλη, με τον διευθυντή Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης του ΟΗΕ, Vincenzo Aquaro, συζητήθηκε και συμφωνήθηκ­ε η περαιτέρω συνεργασία του τμήματος για τη Δημόσια Διοίκηση και την Ηλεκτρονικ­ή Διακυβέρνη­ση του ΟΗΕ με το υπ.Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece