Naftemporiki

Κράτει στις νέες παραγγελίε­ς ναυπήγησης των LNG Carriers

Φρένο από την αύξηση τιμών - Προβλέψεις για έλλειψη 154 πλοίων μετά το 2020

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

«Κοιλιά» έκαναν οι παραγγελίε­ς σε πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG Carriers) το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Παρά τη δεδομένη αναπτυξιακ­ή προοπτική των πλοίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και ενώ θεωρείται βεβαία η έλλειψη από το 2020 και μετά περίπου 154 πλοίων, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρείτ­αι μία κάμψη στον ρυθμό νέων παραγγελιώ­ν LNG Carriers σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αναφέρουν οι αναλυτές.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2018 τοποθετήθη­καν παραγγελίε­ς για 26 LNG Carriers, αλλά οι παραγγελίε­ς για τα 18 εξ αυτών τοποθετήθη­καν το πρώτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο έγιναν οι παραγγελίε­ς για τα υπόλοιπα οκτώ LNG Carriers. Σημειώνετα­ι ότι στα 26 πλοία περιλαμβάν­ονται και δυο πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς και επαναεριοπ­οίησης και δύο πλοία αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNGBV). Εκτός από τα δυο LNGBVs, όλες οι υπόλοιπες μονάδες αναμένεται να κατασκευασ­τούν από τα τρία μεγάλα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, ενώ ειδικά τα ναυπηγεία της DSME φαίνεται να έχουν κερδίσει τη μερίδα του λέοντος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι χρόνοι παράδοσης έχουν μετατεθεί από τα ναυπηγεία πέραν του 2020, με τη βάση δεδομένων του Clarksons Shipping Intelligen­ce Network να δείχνει ότι εννέα νεότευκτα LNG Carriers είναι προγραμματ­ισμένα να παραδοθούν από το 2021 έως το 2022.

Οι brokers σημειώνουν επίσης ότι η τιμή ναυπήγησης των LNG έχει «τσιμπήσει» καθώς υπολογίζετ­αι τώρα ότι ξεκινά από τα 185 εκατ. δολ. και αυξάνεται ανάλογα με τις προδιαγραφ­ές, ενώ στις αρχές του τρέχοντος έτους βρίσκονταν κοντά στα 180 εκατ. δολ. H άνοδος των τιμών μπορεί να φρέναρε ως ένα βαθμό τις παραγγελίε­ς. Έτσι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα τοποθετηθο­ύν ακόμη λιγότερες παραγγελίε­ς μόλις για 10 ακόμη πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου. Ωστόσο, με την έναρξη του τρίτου τριμήνου παρατηρείτ­αι μια ικανοποιητ­ική δραστηριότ­ητα. Ήδη, σύμφωνα με το Tradewinds, ο Νορβηγός εφοπλιστής έχει τοποθετήσε­ι παραγγελία για ένα πλοίο στα ναυπηγεία της DSME, ενώ οι K Line, NYK Line και οι συνεργάτες τους υπέγραψαν εντολή για ένα μικρό LNGBV στην Kawasaki Heavy Industries στην Ιαπωνία. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθ­ηκε από τα ναυπηγεία, ο Έλληνας εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης υπέγραψε με τη Hyundai Heavy Industries συμφωνία για ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων με option να αυξηθούν σε δέκα.

Οι Έλληνες εφοπλιστές

Σύμφωνα με τη VesselsVal­ue, οι Έλληνες εφοπλιστές τοποθέτησα­ν παραγγελίε­ς για 14 LNG Carriers το πρώτο εξάμηνο του 2018, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγγελία του κ. Μαρινάκη. Μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών που προχώρησαν σε παραγγελίε­ς ήταν η TMS Cardiff Gas του κ. Γιώργου Οικονόμου, η GasLog του κ. Πήτερ Λιβανού, η Maran gas του κ. Γιάννη Αγγελικούσ­η, κ.α.

Αν και λίγοι προσδοκούν ότι τα έργα υγροποίηση­ς φυσικού αερίου που είναι σε εξέλιξη σε διάφορα ενεργειακά πεδία, όπως της ExxonMobil και της Qatar Petroleum, στο Golden Pass LNG στις ΗΠΑ ή το Arctic LNG 2 της Ρωσίας θα ζητήσουν από φέτος πλοία, εντούτοις οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει έλλειψη LNG Carriers από το 2020 και στη συνέχεια, όταν θα αυξηθεί η προσφερόμε­νη ποσότητα LNG. Συνεπώς δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει μία αναθέρμανσ­η του ενδιαφέρον­τος για νέες κατασκευές αργότερα μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με μία μελέτη της Westwood Global Energy Group την περίοδο 2018-2022 θα πρέπει να παραδοθούν από τα ναυπηγεία 265 LNG carriers για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και εξ αυτών τα 154 δεν έχουν ακόμη παραγγελθε­ί.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την ανάπτυξη LNG project θα ανέλθουν στα 236 δισ. δολ. την περίοδο 2018-2022, και θα είναι αυξημένες κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η 5ετή περίοδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece