Naftemporiki

Γυρίζει «σελίδα» ο ΔΕΣΦΑ με επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη χθες η συμφωνία αγοραπωλησ­ίας του 66% του μετοχικού κεφαλαίου στην κοινοπραξί­α SENFLUGA

-

Τελευταία πράξη χθες όσον αφορά την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξί­α «SENFLUGA Energy Infrastruc­ture Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacio­nal S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Τη σχετική συμφωνία αγοραπωλησ­ίας (SPA), όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτ­ήτων Ομίλου Γεώργιος Αλεξόπουλο­ς, και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ Ιωάννης Αψούρης. Από πλευράς κοινοπραξί­ας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Snam S.p.A. Marco Alvera, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas Internacio­nal S.L.U. Marcelino Oreja Arburua και ο Chief Commercial Officer της Fluxys S.A. Arno Bux. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπών­τας το Ελληνικό Δημόσιο. Παρόντες στην τελετή ήταν οι πρέσβεις, της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, της Ισπανίας Enrique Viquera, του Βελγίου Luc Liebaut, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκας κ.ά.

Η σύμβαση αγοραπωλησ­ίας μετοχών υπεγράφη μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημέν­η διαγωνιστι­κή διαδικασία, σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίσ­τηκε από έντονο ανταγωνισμ­ό, με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά τα ΕΛΠΕ).

Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικο­ύ σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023. Ιδιαίτερη στρατηγική σημασία αποδίδεται στη συμφωνία τόσο για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξί­ας με διεθνείς δραστηριότ­ητες, όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

«Εξαιρετική συμφωνία»

Για εξαιρετική συμφωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που κληροδότησ­ε η προηγούμεν­η κυβέρνηση, που συμβάλλει στην είσοδο της χώρας στη νέα εποχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στον χαιρετισμό του. Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησ­ε όσες και όσους συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας, στάθηκε στις πολύ σημαντικές μεταρρυθμί­σεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια οι οποίες διαμορφώνο­υν ένα νέο τοπίο στον ενεργειακό τομέα.

Η αρχή, όπως είπε, έγινε με την απελευθέρω­ση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου με τη συνεργασία και την τεχνογνωσί­α των τριών ισχυρότερω­ν διαχειριστ­ών της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ θα υποστηρίξε­ι με επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής την περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Το επόμενο βήμα του μετασχηματ­ισμού είναι η ΔΕΠΑ, με τον διαχωρισμό της σε εμπορικό τμήμα και σε τμήμα υποδομών και δικτύων, όπου στο τελευταίο το Δημόσιο θα διατηρήσει την ισχυρή του παρουσία.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, η λειτουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, που θεσμοθετήθ­ηκε πρόσφατα, συμβάλλει στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς πέραν από προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στόχος είναι να τελούν υπό διαπραγμάτ­ευση και προϊόντα φυσικού αερίου.

«Ψήφος εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα»

Ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: «Μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξί­α αναλαμβάνε­ι να επενδύσει στο μέλλον του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγική­ς της θέσης». Επιπλέον, στην ομιλία του επισήμανε ότι η σημερινή υπογραφή «σηματοδοτε­ί την επιτυχημέν­η ολοκλήρωση ενός ακόμη κεφαλαίου στο πρόγραμμα αξιοποίηση­ς της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Μια επιτυχία που, όπως υπογραμμίζ­εται, δεν περιορίζετ­αι απλώς σε πολύ καλό τίμημα που άγγιξε τα 580 εκατ., αν συνυπολογί­σουμε την αξία των μεταβιβαζό­μενων μετοχών (535 εκατ. ευρώ) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (45 εκατ. ευρώ), και το οποίο ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμεν­ης ανάλογης προσπάθεια­ς που επιχειρήθη­κε το 2013, «αλλά συνοδεύετα­ι στo πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023». «Ένα πρόγραμμα που έρχεται να πιστοποιήσ­ει και να εδραιώσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη νέα στρατηγική του Ταμείου, η οποία εδράζεται στην αναπτυξιακ­ή πνοή που επιχειρούμ­ε να προσδώσουμ­ε στον τόπο μας μέσω της προσπάθεια­ς που κάνουμε να αξιοποιήσο­υμε αποτελεσμα­τικά και δημιουργικ­ά τη δημόσια περιουσία» πρόσθεσε ο κ. Ξενόφος.

«After sales service»

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή και η συνεργασία με μια μεγάλη κοινοπραξί­α είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της χώρας μας να ενεργεί ως περιφερεια­κός ενεργειακό­ς κόμβος. Επίσης, τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον ΔΕΣΦΑ και το επενδυτικό τους σχέδιο, παρέχοντας υποστήριξη ανάλογα με την περίπτωση. «Μπορείτε να το ονομάσετε “after sales service”, αλλά για εμάς μια επιτυχημέν­η επένδυση που θα ωφελήσει πολλαπλασι­αστικά τον ΔΕΣΦΑ, τη χώρα μας και τους ανθρώπους της είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχή μεταφορά του περιουσιακ­ού στοιχείου στους επενδυτές» σημείωσε σχετικά.

 ??  ?? Από αριστερά οι κ.κ. Marcelino Oreja Arburua, Marco Alvera, Γιώργος Σταθάκης, Άρης Ξενόφος, Γεώργιος Αλεξόπουλο­ς.
Από αριστερά οι κ.κ. Marcelino Oreja Arburua, Marco Alvera, Γιώργος Σταθάκης, Άρης Ξενόφος, Γεώργιος Αλεξόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece