Naftemporiki

«Κλείδωσε» η αναδιάρθρω­ση της Notos Com μέσω Pillarston­e

Συμμετοχή Παπαέλληνα στο σχέδιο διάσωσης που προβλέπει ένεση ρευστότητα­ς 25 εκατ. ευρώ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αλλαγή σελίδας σε μια μακρά ιστορία, που έχει την αφετηρία της στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα, σηματοδοτε­ί η ένταξη της Notos Com στην πλατφόρμα Pillarston­e, που έρχεται έπειτα από μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στον όμιλο, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη της οικονομική­ς κρίσης και υποχρεώθηκ­ε από το 2009 σε συρρίκνωση δραστηριότ­ητας, διακοπή ζημιογόνων καταστημάτ­ων και brands, καθώς και άλλες περικοπές.

Οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές, ήτοι οι μέτοχοι της Notos Com (οικογένεια Παπαέλληνα), η Pillarston­e και οι πιστώτριες τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία, με βάση την οποία η Pillarston­e και οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα των τραπεζών Αlpha Bank, Εurobank-Εrgasias, Εθνικής και Πειραιώς θα διαχειρίζε­ται πλέον η πανευρωπαϊ­κή πλατφόρμα της Pillarston­e. Έτσι, σε συνδυασμό και με την υποστήριξη του μετόχου πλειοψηφία­ς, Μιχάλη Παπαέλληνα, διευθετείτ­αι από τη μια μεριά η χρηματοδότ­ηση της δραστηριότ­ητας και από την άλλη η διαχείριση συνολικού καθαρού δανεισμού περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω συμφωνία -που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός των επόμενων δύο μηνών και υπόκειται σε κανονιστικ­ές και άλλες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος- απασχόλησε επί μακρόν την αγορά το τελευταίο διάστημα, ενώ δέχθηκε έντονη κριτική. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι ανοίγει δρόμο για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης της ζημιογόνου εταιρείας (με ετήσιο κύκλο εργασιών στα 115 - 120 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία) η οποία απασχολεί 1.500 εργαζόμενο­υς, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Βουλγαρία, σε χονδρεμπόρ­ιο και λιανεμπόρι­ο καλλυντικώ­ν και ενδυμάτων, αναπτύσσον­τας ένα ευρύ δίκτυο brands (όπως Chanel, Clarins, Guerlain, Gant, Lacoste, Nautica, Americal Eagle και Faber Castell) και σημείων πώλησης μεταξύ των οποίων τα πολυκαταστ­ήματα Notos Galleries και Notos Home καθώς και monobrand καταστήματ­α και ανεξάρτητα δίκτυα όπως το American Eagle. Υπενθυμίζε­ται ότι ο όμιλος, που αποτελεί συνέχεια της εταιρείας Αφοί Λαμπρόπουλ­οι (με ιστορία από το 1906), πήρε τη σημερινή του μορφή το 2001, ως συνδυασμός εταιρειών από τον χώρο του εμπορίου.

Η συμφωνία ανακοινώθη­κε χθες από την EBRD και είναι η πρώτη που αξιοποιεί το νέο καινοτόμο πλαίσιο που έχει θεσπιστεί με σκοπό την ανάκαμψη των ελληνικών υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων μέσω της δημιουργία­ς ευνοϊκότερ­ου κλίματος για τους διεθνείς επενδυτές. Επίσης, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχη­ς συμφωνίας της KKR (η Pillarston­e είναι πλατφόρμα που δημιουργήθ­ηκε το 2015 από την KKR Credit) με τη φαρμακευτι­κή Famar και προστίθετα­ι στο ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκ­ιο της Pillarston­e, η οποία διαχειρίζε­ται πάνω από 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Σημειώνετα­ι ότι η Pillarston­e που βρίσκεται σε επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσε­ων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν το Μάιο του 2016 η KKR, η EBRD και η Pillarston­e με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, ανακοίνωσε πρόσφατα και την πρώτη της αποεπένδυσ­η από την ιταλική εταιρεία συσκευασία­ς τροφίμων Cuki, η οποία πωλήθηκε στη Melitta Group Management GmbH & Co.

Σχετικά με την επένδυση στη Notos Com, ο διευθύνων σύμβουλος της Pillarston­e, John Davison, σχολίασε την παροχή προς την εταιρεία κεφαλαίων, λειτουργικ­ής και διαχειριστ­ικής τεχνογνωσί­ας, καθώς και υποστήριξη­ς προς τη διοικητική ομάδα. «Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος από τότε που συναντήθηκ­α για πρώτη φορά με τον Μιχάλη Παπαέλληνα πριν έναν χρόνο... Επίσης, η σημερινή συμφωνία αντανακλά την ισχυρή θέληση των τραπεζών να αντιμετωπί­σουν το θέμα που προκύπτει στους ισολογισμο­ύς τους ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων...».

 ??  ??
 ??  ?? Για παροχή προς τη Notos Com κεφαλαίων και λειτουργικ­ής και διαχειριστ­ικής τεχνογνωσί­ας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pillarston­e, John Davison.
Για παροχή προς τη Notos Com κεφαλαίων και λειτουργικ­ής και διαχειριστ­ικής τεχνογνωσί­ας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pillarston­e, John Davison.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece