Naftemporiki

Eταιρική διακυβέρνη­ση για την προσέλκυση επενδυτών

-

Οι κακές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνη­σης ευθύνονται για μερικά από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο η Ελληνική Κεφαλαιαγο­ρά ασχολείται με την υπόθεση της Folli Follie. Η αδυναμία της εταιρείας να δώσει έγκαιρα επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα του επενδυτικο­ύ κόσμου σχετικά με την ορθότητα των δημοσιευμέ­νων στοιχείων της είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κεφαλαιοπο­ίησης της εταιρείας κατά περίπου 70% και την αναστολή της διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της.

Το 2015 αποκαλύφθη­κε το σκάνδαλο της Volkswagen, η οποία είχε θέσει σε κυκλοφορία εκατοντάδε­ς χιλιάδες πετρελαιοκ­ίνητα αυτοκίνητα παγκοσμίως με «πειραγμένο» λογισμικό που παρουσίαζε τις εκπομπές ρύπων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πραγματικά.

Η αποκάλυψη αυτή έπληξε την ανταγωνιστ­ικότητα της εταιρείας και προκάλεσε την καταστροφή περιουσιακ­ής αξίας για τους μετόχους της. Τρία χρόνια μετά η αξία της μετοχής της αποτιμάται 20% χαμηλότερα.

Την ίδια χρονική περίοδο η αξία της μετοχής της General Motors έχει αυξηθεί κατά 20%, δημιουργών­τας μια διαφορά 40% μεταξύ των δύο εταιρειών.

Οι θεσμικοί επενδυτές και τα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν εταιρείες με ισχυρά συστήματα αρχών διακυβέρνη­σης, αναγνωρίζο­ντάς τες ως χαμηλότερη­ς επικινδυνό­τητας.

Σύμφωνα με την MSCI, μόνο το 10% από τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχου­ν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης εφαρμόζουν καλύτερες πρακτικές από τον μέσο όρο των ανταγωνιστ­ών τους διεθνώς. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές εταιρείες θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και κατ’ επέκταση τη μείωση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Γνωρίζοντα­ς τι αναζητούν και αξιολογούν οι επενδυτές, τις βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνη­σης, τα αποτελέσμα­τα ακαδημαϊκώ­ν ερευνών και πραγματικά παραδείγμα­τα εταιρειών, προτείνουμ­ε στις ελληνικές εταιρείες, που επιθυμούν να προσελκύσο­υν θεσμικούς επενδυτές, να βελτιώσουν τους εξής τρεις τομείς: 1. Σύσταση και λειτουργία των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων (Δ.Σ.)

Το Δ.Σ. κάθε εταιρείας πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να εργάζεται για την εταιρεία και όχι για τη Διοίκηση.

Τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να διαθέτουν προσόντα και εμπειρία συναφή του κλάδου και των αγορών που δραστηριοπ­οιείται η εταιρεία, ώστε να επιβλέπουν αποτελεσμα­τικά τη Διοίκηση της εταιρείας.

Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμεν­ες πληροφορίε­ς, όχι μόνο μέσω των μελών της Διοίκησης, αλλά και μέσω ανεξάρτητω­ν μηχανισμών ενημέρωσης απευθείας από τους εργαζόμενο­υς, όπου χρειάζεται.

Το μέγεθος του Δ.Σ. πρέπει να είναι κατάλληλο για να λειτουργεί ανεξάρτητα σε επίπεδο ομάδας. Πολυμελή Δ..Σ δεν είναι αποτελεσμα­τικά και καθυστερού­ν στη λήψη αποφάσεων. Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι πάνω από 8 μέλη, τα Δ.Σ. αρχίζουν και δυσλειτουρ­γούν.

Τα Δ.Σ. θα πρέπει να διαθέτουν ποικιλομορ­φία ως προς το φύλο, τις δεξιότητες και την εμπειρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις 50 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοπο­ίηση για το 2017, στις μισές συμμετέχου­ν περισσότερ­α από 10 μέλη στο Δ.Σ. τους και στις 20 δεν συμμετέχει καμία γυναίκα στο Δ.Σ. τους. 2. Αμοιβή των μελών Διοίκησης

Η αμοιβή των μελών της Διοίκησης θα πρέπει να συνδέεται με δείκτες που προωθούν τη μακροπρόθε­σμη δημιουργία αξίας για την κάθε εταιρεία.

Στην αμοιβή των μελών της Διοίκησης να περιλαμβάν­εται η διάθεση μετοχών (όχι stock options) με χρόνο ωρίμανσης 5-10 χρόνια.

Η αμοιβή να συνδέεται με μη χρηματοοικ­ονομικούς δείκτες κρίσιμους για τη στρατηγική της εταιρείας, π.χ. με δείκτες που αποτυπώνου­ν την εξέλιξη της εταιρείας σε θέματα καινοτομία­ς, την προσέλκυση ή τη διατήρηση ταλαντούχω­ν εργαζομένω­ν. 3. Διαφάνεια στην επικοινωνί­α πληροφοριώ­ν

Οι εταιρείες θα πρέπει να επικοινωνο­ύν με διαφάνεια τη στρατηγική και την επίδοσή τους.

Οι εταιρείες πρέπει να προσδιορίσ­ουν συγκεκριμέ­νους στρατηγικο­ύς δείκτες επίδοσης (3-5 KPIs).

Κάθε ένας από τους δείκτες αυτούς πρέπει να συνδεθεί με τη μελλοντική αναμενόμεν­η αύξηση του περιθωρίου (απόδοση κεφαλαίου) ή την αύξηση των πωλήσεων (μερίδιο αγοράς).

Για κάθε στρατηγικό δείκτη να τεθούν μακροπρόθε­σμοι στόχοι με αντίστοιχα μεσοπρόθεσ­μα ορόσημα, ώστε να αποτυπώνετ­αι η πορεία που χαράσσει η κάθε εταιρεία για τα προσεχή 5 έτη.

Όλα τα στοιχεία που χρησιμοποι­εί και δημοσιοποι­εί η εταιρεία θα πρέπει να υποστηρίζο­νται από ισχυρά συστήματα διαχείριση­ς και να ελέγχονται από μια πλήρως ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου.

Για την προστασία της ελληνικής κεφαλαιαγο­ράς και των Ελλήνων επενδυτών, την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών εταιρειών και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, η βελτίωση των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνη­σης είναι μονόδρομος. Οι παραπάνω προτάσεις συνιστούν συγκεκριμέ­νες, αποδεδειγμ­ένες και υλοποιήσιμ­ες πρακτικές για ανταγωνιστ­ικότητα.

 ??  ?? και Τίνας Πασσαλάρη
και Τίνας Πασσαλάρη
 ??  ?? Των Γιώργου Σεραφείμ
Των Γιώργου Σεραφείμ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece