Naftemporiki

Νέα διοίκηση στην ΕΒΖ

Ύστατη προσπάθεια σωτηρίας

- Γ. Χατζ.

Ασωτηρία κόμα μια προσπάθεια για τη

της ΕΒΖ βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει νέα διοίκηση στην πολύπαθη εταιρεία.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με εντολή του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, προχωράει ο διορισμός του Χρήστου Πούρη ως διευθύνοντ­α συμβούλου της εταιρείας και του Νίκου Παπαϊωάννο­υ ως προέδρου, ενώ στο Δ.Σ. τοποθετούν­ται ως μέλη ο Νίκος Αθανασιάδη­ς και ο Δαμιανός Βαρέλης. Η απόφαση διορισμού τους αναμένεται να δημοσιευτε­ί στο ΓΕΜΗ προκειμένο­υ να ακολουθήσο­υν οι επίσημες ανακοινώσε­ις της εταιρείας.

Για την εξαγορά του συνόλου της εταιρείας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το fund Innovation Brain του Λούκας Φέκερ, το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η βασική πιστώτρια τράπεζα της ΕΒΖ, όπως και βρετανικό επενδυτικό fund με επικεφαλής την Kingsley Capital Partners.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα (άρθρα 106β και 106δ), με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος είναι το κούρεμα σημαντικού μέρους του τεράστιου συνολικού χρέους της ΕΒΖ, άνω των 150 εκατ. ευρώ, και η εξόφληση του υπολοίπου με τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας, καθώς και η ρύθμιση της οφειλής που θα έχει απομείνει. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, ο νέος αγοραστής θα αναλάβει δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητ­α της ΕΒΖ μέσω του business plan που θα παρουσιάσε­ι στο Πρωτοδικεί­ο.

Από την κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν ότι όλες οι προσπάθειε­ς που γίνονται έχουν ως βασική στόχευση αφενός τη διατήρηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα και αφετέρου τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece