Naftemporiki

Tραπεζοκεν­τρική πτώση

Έκλεισε στις 754,36 μονάδες μειωμένος κατά 1,6% - Αρνητική η εβδομάδα

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 754,36 μονάδες με πτώση 1,6% και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε σε πολύ μικρό εύρος και συγκεκριμέ­να μεταξύ 753,4 και 757,44 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών έχασε 3,05% σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 832,13 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση οι δύο δείκτες έχασαν 0,99% και 2,57% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του έτους υποχωρούν κατά 5,98% και 5,02%.

«Λίγες ειδήσεις, ίδιο μοτίβο. Σε στάση αναμονής φαίνεται να έχει μπει για τα καλά η αγορά αφού η μετάθεση και η καθυστέρησ­η είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστή­ριο. Η στάση της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή την άρση του waiver παραμένει γρίφος, τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου, ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους συμμετέχον­τες

ΔΕΙΚΤΗΣ

ΔΙΑΦ.

% στην αγορά. Όπως και να έχει το Χρηματιστή­ριο έχει πλέον το άλλοθι της καλοκαιριν­ής εποχικότητ­ας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζον­ται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας που έχει παρατηρηθε­ί φέτος η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα “επίπονη” για τους συμμετέχον­τες καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνου­ν να συμπληρώνο­υν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Aχεπευ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, άνοδο κατέγραψαν οι Τέρνα Ενεργειακή (+1,30%), ΕΧΑΕ (+0,77%) και ΟΛΠ (+0,58%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Alpha Bank (-3,71%), Πειραιώς (-3,33%) και Eurobank (-3,25%).

H αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 35,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τους 119 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 56 υποχώρησαν, 44 τερμάτισαν με άνοδο και 19 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε σε 56,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece