Naftemporiki

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία στη Ν. Υόρκη

Απώλειες στην Ευρώπη στον απόηχο της επιθετικής ρητορικής Τραμπ

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ε μικτά πρόσημα ολοκλήΜρωσ­αν

την εβδομάδα οι αγορές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να θέτει πάλι τον τόνο και να πρωταγωνισ­τεί για άλλη μία φορά στο διεθνές στερέωμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε μια διευρυμένη επίθεση προς πολλά μέτωπα, κατηγορώντ­ας Κίνα και Ε.Ε. για χειραγώγησ­η των νομισμάτων τους και της νομισματικ­ής πολιτικής τους και δηλώνοντας απογοητευμ­ένος από την πολιτική της Fed που προχωράει σε αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 500 δισ. δολ. Στη Wall Street, παρά τη νέα πολεμική ρητορική Τραμπ, οι επενδυτές επέδειξαν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να κινούνται ενδοσυνεδρ­ιακά με οριακή άνοδο.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, οι επενδυτές παρουσιάστ­ηκαν προβληματι­σμένοι από τις καινούργιε­ς εξαγγελίες Τραμπ, με αποτέλεσμα να προχωρήσου­ν σε ρευστοποιή­σεις.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,15%, δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, με τον συγκεκριμέ­νο κλάδο να υποχωρεί 2,1%. Η μετοχή της Volkswagen διολίσθησε 2,3%, της Daimler σημείωσε απώλειες 2,4%, όσο και αυτή της Peugeot, ενώ της Fiat Chrysler υποχώρησε κατά 1,8%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX κατέγραψε τις μεγαλύτερε­ς απώλειες, 0,98%, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ακολουθεί αρκετά πιο μακριά αποδυναμωμ­ένος κατά 0,41% και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει υποχωρώντα­ς κατά 0,35%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές απώλειες 0,07%, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να καταγράφει άνοδο έστω και οριακή, της τάξης του 0,04%.

Με άνοδο ολοκλήρωσα­ν την εβδομάδα τα περισσότερ­α από τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια της Ασίας, καθώς ο Τραμπ εξαπέλυσε τη νέα επίθεση μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών. Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai ύστερα από πέντε συνεχόμενε­ς συνεδριάσε­ις ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση καταγράφον­τας ισχυρά κέρδη 2,04%, αφήνοντας πολύ πίσω τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστή­ρια. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,81%, στη Σεούλ ο KOPSI πρόσθεσε 0,30%, ενώ το Τόκιο ήταν το μοναδικό που υπέστη απώλειες, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,29%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece