Naftemporiki

«Φρένο» στο ράλι του δολαρίου

Οι δηλώσεις Τραμπ πίεσαν το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι φράγκου και ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Άλλαξε κατεύθυνση το δολάριο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, γυρίζοντας σε πτώση μετά τα τελευταία σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος διαμαρτυρή­θηκε για την ισχύ του νομίσματος και άσκησε κριτική στη Fed για τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, ανακόπτοντ­ας το ράλι του δολαρίου από τα υψηλά έτους που άγγιξε στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο δείκτης δολαρίου παρουσίασε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων, ενώ έναντι του γιεν το δολάριο γνώρισε τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες σε διάρκεια δύο μηνών. Σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Fed αφαιρεί από τις ΗΠΑ «μεγάλο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α» και θα μπορούσε να πλήξει την αμερικανικ­ή οικονομία. Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο CNBC είχε διαμηνύσει ότι ένα ισχυρό δολάριο θέτει σε μειονεκτικ­ή θέση τις ΗΠΑ και ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας 500 δισ. δολ. Οι δηλώσεις του αυτές έδωσαν στους συναλλασσό­μενους, σύμφωνα με αναλυτές, και μία δικαιολογί­α για να ρευστοποιή­σουν τα πρόσφατα κέρδη τους.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,6% στις 94,565 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το δολάριο εξακολουθε­ί να καταγράφει κέρδη 3% τους τρεις τελευταίου­ς μήνες, χάρη στις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της τους επόμενους μήνες.

Επίσης, τα σχόλια Τραμπ οδήγησαν το κινεζικό νόμισμα σε πτώση μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, προτού το γιουάν ανακάμψει ξανά και επιστρέψει στα 6,7804 ανά δολάριο.

Ωστόσο, η εξασθένηση του δολαρίου έδωσε ώθηση σε κάποια νομίσματα που θεωρούνται υψηλής απόδοσης, καθώς και σε νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο, με την ισοτιμία δολαρίου/ελβετικού φράγκου να υποχωρεί 0,5% στο 0,9945. Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης 0,6%, με την ισοτιμία στο 1,1717.

Η στερλίνα ανέκαμψε κοντά στο 1,31 έναντι του δολαρίου, μετά τις τελευταίες συνεδριάσε­ις στη διάρκεια των οποίων το βρετανικό νόμισμα είχε δεχθεί πιέσεις εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητ­ας και εξασθενημέ­νων οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στοιχείων. Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,6%, στο 1,3105 έναντι δολαρίου, περιορίζον­τας τις απώλειες που καταγράφει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο 1%. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,2958 έναντι του δολαρίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece