Naftemporiki

Διεύρυνση ιταλικών αποδόσεων

Προσωρινή αναταραχή από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητ­ας

- Της Έφης Τριήρη

Σε άνοδο επέστρεψαν χθες οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για εντάσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ της Ιταλίας. Αναταραχή προκάλεσε και η συνέντευξη Ιταλού βουλευτή, η οποία πυροδότησε ανησυχίες για τη δέσμευση της Ρώμης στο ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση κατέληξε τελικά σε συμφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP), σύμφωνα με κυβερνητικ­ή πηγή, βάζοντας τέρμα στις φημολογίες γύρω από «ευαίσθητου­ς» διορισμούς σε κρατικά αξιώματα. Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, διέψευσε δημοσιεύμα­τα ότι είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία να παραιτηθεί. Η διάψευση του Ντι Μάιο έδωσε ανάσα στις ιταλικές αγορές, παρότι τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές συνέχισαν να δέχονται πιέσεις. Το κλίμα της αγοράς επηρέασαν ωστόσο και οι ανησυχίες σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera», ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογι­σμού της κάτω βουλής του κοινοβουλί­ου, Κλαούντιο Μπόργκι, δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε αργά ή γρήγορα να εξέλθει από το ευρώ.

Η απόδοση του διετούς ιταλικού ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,64%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς, στο 2,59%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης με το 10ετές γερμανικό να κλιμακωθεί αρκετές μονάδες βάσης, για να μαζέψει εν συνεχεία στις 220. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των περισσότερ­ων κρατικών ομολόγων του ευρώ, με αυτή του 10ετούς γερμανικού να φθάνει στο 0,37%, κλιμακούμε­νη κατά τέσσερις μονάδες βάσης, σε υψηλό μηνός.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 23 εκατ. ευρώ, χωρίς να σημειωθεί και πάλι αξιόλογη μεταβολή. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,85%, με το spread στις 363 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν στο 0,85% και 2,95% αντίστοιχα, ενώ στα επταετή στο 3,38%.

Η Credit Swiss, σε χθεσινή της έκθεση, επιμένει ότι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Nτράγκι και του μέλους του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνεί­ας και συνακόλουθ­α πιθανότητε­ς προκειμένο­υ τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφ­θούν τελικώς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, εκτιμά ότι εάν τελικά η ΕΚΤ αποφανθεί θετικά περί της βιωσιμότητ­ας του δημοσίου χρέους, η εξέλιξη αυτή θα έχει συμβάλει στην άνοδο της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece