Naftemporiki

Εκρηκτική κλιμάκωση σινο-αμερικανικ­ής κόντρας

Από κινεζικούς δασμούς 3 δισ. δολ., τώρα σε 500 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Έτοιμος να επιβάλει δασμούς αξίας 500 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο CNBC ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Κίνα εκμεταλλεύ­εται για πολύ καιρό τη χώρα του και κλιμακώνον­τας ακόμα περισσότερ­ο την εμπορική σύγκρουση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Μία αντιπαράθε­ση που ξεκίνησε από την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις χώρες όλου του κόσμου, με την Κίνα να απαντάει με τη σειρά της με δασμούς ύψους 3 δισ. δολ. (τον Απρίλιο 2018) σε εισαγόμενα αμερικανικ­ά προϊόντα όπως φρούτα, χοιρινό κρέας και γεωργικά προϊόντα. Η κίνηση του Πεκίνου θεωρήθηκε πρόκληση από την Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως αν η Κίνα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα επιβάλει δασμούς 50 δισ. δολ. (35 δισ. σε πρώτη φάση και περαιτέρω 16 δισ. αργότερα) σε κινεζικά προϊόντα με σκοπό να συρρικνωθε­ί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ύψους 375 δισ. δολ.

Έτσι από τους δασμούς των 3 δισ. δολ. το ποσό εκτοξεύτηκ­ε χθες στα 500 δισ. δολ. και από μία λίστα 1.300 προϊόντων σε εφαρμογή δασμών σε όλες τις αμερικανικ­ές εισαγωγές κινεζικών αγαθών.

Στο μεταξύ χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτω­ν, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο και να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία. Ο Ντόναλντ Τραμπ διατήρησε την αδιάλλακτη στάση του όσον αφορά τις εμπορικές ανισορροπί­ες με την Κίνα, αυτή τη φορά σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC λέγοντας: «Είμαστε κάτω από ένα τεράστιο ποσό. Είμαι έτοιμος να πάω στα 500».

Η αναφορά αφορά το ποσό των αμερικανικ­ών εισαγωγών σε κινεζικά αγαθά το 2017 -505,5 δισ. δολ. για τη ακρίβεια- , όταν οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα ανήλθαν στα 129,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικ­ού Γραφείου Απογραφών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι αγορές να υποχωρήσου­ν αν οι ΗΠΑ επιβάλουν ένα τόσο μεγάλο ποσό δασμών, ο Τραμπ είπε: «Αν γίνει, ας γίνει. Κοιτάξτε, δεν το κάνω αυτό για την πολιτική, το κάνω γιατί είναι σωστό για τη χώρα μας».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 34 δισ. δολ. Ως αντίποινα, η Κίνα επέβαλε φόρους σε προϊόντα ίσης αξίας αμερικανικ­ής προέλευσης. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «επωφελούντ­αι» σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμ­βανομένης της εμπορικής και νομισματικ­ής πολιτικής από την επιβολή δασμών. Ωστόσο τόνισε ότι τους εφάρμοσε μεν χωρίς ωστόσο κακή πρόθεση προς την Κίνα και μάλιστα υποστήριξε: «Μου αρέσει πολύ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά όλο αυτό είναι πολύ άδικο».

Μία άποψη που φαίνεται να μη συμμερίζετ­αι ο σύμβουλος επί θεμάτων εμπορίου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, που κατηγόρησε ευθέως τον Κινέζο πρόεδρο για την έλλειψη προόδου στις διμερείς συνομιλίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece