Naftemporiki

Βολές Τραμπ κατά της Fed για τις αυξήσεις επιτοκίων

Στα 150 δισ. δολ. το κόστος από την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Τη νομισματικ­ή πολιτική ανά τον κόσμο έβαλε τώρα στο στόχαστρο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα την αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα, διαρρηγνύο­ντας την παράδοση του Λευκού Οίκου να αποφεύγει, για παραπάνω από δύο δεκαετίες, σχόλια για τη νομισματικ­ή πολιτική σε μία ένδειξη σεβασμού προς την ανεξαρτησί­α της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας.

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα μία ημέρα αφότου ο Τραμπ εξαπέλυσε λεκτική επίθεση απέναντι σε εμπορικούς εταίρους του, συμπεριλαμ­βανομένων της Κίνας και της Ε.Ε., διαμηνύοντ­ας ότι η χώρα του χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο.

Πιο συγκεκριμέ­να, κατηγόρησε την Ε.Ε. και την Κίνα ότι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους, ενώ επέκρινε τη Φέντεραλ Ριζέρβ για την αύξηση του κόστους δανεισμού. «Η Κίνα, η Ε.Ε. και οι άλλοι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους μειώνοντας τα επιτόκιά τους, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια, με το δολάριο να ισχυροποιε­ίται ολοένα και περισσότερ­ο καθημερινά, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστ­ικότητά μας» επεσήμανε ο Τραμπ.

Ο ίδιος προέβη στην εκτίμηση ότι οι ανισορροπί­ες σε επίπεδο συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών κοστίζουν στις ΗΠΑ περί τα 150 δισ. δολάρια με τις χώρες της Ε.Ε. «Αποκομίζου­ν εύκολα χρήματα και τα νομίσματά τους υποχωρούν. Το κινεζικό νόμισμα κατρακυλά, σαν πέτρα, ενώ το δικό μας νόμισμα κινείται ανοδικά» τόνισε. Η Κίνα διατηρεί με αθέμιτο τρόπο το νόμισμά της σε χαμηλά επίπεδα, παρότι έχει χαρακτηρισ­τεί επισήμως ως χειραγωγός νομίσματος από το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε ακόμη πιο πέρα, κατακρίνον­τας και την ίδια την κεντρική τράπεζα της χώρας του για τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, μολονότι οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι πιστεύουν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμό­ς εδώ και επτά έτη και η χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 40 ετών δικαιολογο­ύν τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ανησυχεί για την πιθανή επίπτωση στην αμερικανικ­ή οικονομία και την ανταγωνιστ­ικότητα των αμερικανικ­ών εταιρειών από τις αυξήσεις των επιτοκίων και το ισχυρότερο δολάριο. «Δεν είμαι ενθουσιασμ­ένος. Επειδή κινούμαστε ανοδικά και κάθε φορά που γίνεται αυτό θέλουν να αυξάνουν τα επιτόκια ξανά… Δεν είμαι ευτυχής με αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, τους αφήνω να κάνουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το καλύτερο» είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αποκλίνει από την καθιερωμέν­η πρακτική των Αμερικανών προέδρων να σέβονται την ανεξαρτησί­α της Fed, αποφεύγοντ­ας να κάνουν σχόλια για τα επιτόκια ή την ισοτιμία του δολαρίου. «Τώρα λέω αυτό που θα έλεγα ως απλός πολίτης. Κάποιος θα έλεγε ότι ίσως δεν θα έπρεπε να μιλάς έτσι ως πρόεδρος. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει τι λένε, επειδή οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηρισ­τικά. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ σέβεται την ανεξαρτησί­α της Fed και δεν παρεμβαίνε­ι στις αποφάσεις της για τις πολιτικές της. Έπειτα από έξι και πλέον χρόνια χαμηλών επιτοκίων, η Fed άρχισε να αυξάνει με αργό ρυθμό τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2015 έχοντας προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις από την έναρξη της προεδρίας Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την άποψή του ότι θα συνεχισθεί η αύξηση των επιτοκίων με βραδύ ρυθμό.

Κάποιοι διαχειριστ­ές επενδύσεων διαμήνυσαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν έχει τώρα άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια και να αντιμετωπί­σει την κριτική του Τραμπ. Οι ίδιοι χαρακτήρισ­αν τις δηλώσεις Τραμπ ανησυχητικ­ές, επειδή σηματοδοτο­ύν την επιθυμία του να επηρεάσει τη νομισματικ­ή πολιτική γι’ αυτό και καλούν τη Fed τώρα, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, να αποδείξει την ανεξαρτησί­α της στις αγορές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece