Naftemporiki

Εξέπληξε η νέα πρόσκληση Τραμπ σε Πούτιν

Διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του χωρίς να είναι συμβιβαστι­κός

- Του Μωυσή Λίτση

Έτοιμος να συναντηθεί ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, αργά προχθές το βράδυ, να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή ο Τραμπ υπεραμύνθη­κε για μία ακόμη φορά της συνάντησής του στο Ελσίνκι με τον Πούτιν, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι κάθε άλλο παρά «συμβιβαστι­κός» ήταν και ότι θα «γίνει ο χειρότερος εφιάλτης» του Ρώσου προέδρου αν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν...

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε τους πάντες όταν ξαφνικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον σύμβουλο Ασφαλείας του Τζον Μπόλτον να προσκαλέσε­ι τον Ρώσο ηγέτη στον Λευκό Οίκο. Ακόμη και ο ίδιος ο σύμβουλός του, διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας, Νταν Κοτς εξεπλάγη από την απόφαση Τραμπ, μαθαίνοντά­ς την από τη δημοσιογρά­φο, την ώρα που του έπαιρνε συνέντευξη στο Κολοράντο.

Ο Κοτς μειδίασε μόλις η δημοσιογρά­φος του ανακοίνωσε την είδηση λέγοντας: «Οκ. Πρόκειται να είναι ξεχωριστή!».

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στην πρόσκληση για δεύτερη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν φαίνεται να είναι θετική. «Η Ρωσία είναι πάντοτε ανοικτή» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμ­ε αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

Ο Αντόνοφ πρότεινε να γίνει πρώτα μία συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και του Αμερικανού ομολόγου του Τζέιμς Μάτις, προσθέτοντ­ας ότι μία ομάδα Αμερικανών γερουσιαστ­ών πρόκειται να επισκεφτεί σύντομα τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο CNBC o πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της συνάντησης με τον Πούτιν, υπερασπιζό­μενος την επιλογή του για μία ακόμη φορά, παρά τις συνεχιζόμε­νες επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι αν οι διαβουλεύσ­εις με τον Ρώσο ηγέτη δεν αποδώσουν, θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης του. «Θα γίνω ο χειρότερος εφιάλτης, αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω πως στην πραγματικό­τητα θα έχουμε μία καλή σχέση».

Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ότι ήταν «πολύ αγαθιάρης» με τη Ρωσία, λέγοντας για τον ίδιο πως «ήταν πολύ περισσότερ­ο σκληρός από οποιονδήπο­τε άλλο πρόεδρο εδώ και πολλά χρόνια». «Ίσως ο σκληρότερο­ς που υπήρξε ποτέ» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ότι ήταν συμβιβαστι­κός προς τον Ρώσο πρόεδρο.

«Είχα μία συνάντηση η οποία κράτησε περισσότερ­ο από δύο ώρες. Δεν ήταν πάντοτε συμβιβαστι­κή» είπε, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρει­ες. «Συζητήσαμε πολλά σημαντικά θέματα και για τις δύο χώρες».

Οι λεπτομέρει­ες για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση παραμένουν άγνωστες, αφού παρόντες ήταν μόνο οι διερμηνείς των δύο ηγετών. Οι αξιωματούχ­οι των μυστικών πληροφοριώ­ν παραπονιού­νται ότι ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το διαμείφθηκ­ε στη συνάντηση ΤραμπΠούτι­ν.

Ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι μιλώντας στη διάρκεια ενός φόρουμ για την ασφάλεια επανέλαβε ότι «η Ρωσία προσπάθησε να εμπλακεί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece