Naftemporiki

Προβληματι­σμός και ανησυχία στις Βρυξέλλες για το Brexit

Πολλές οι αντιφάσεις στη Λευκή βίβλο της Μέι σε σχέση με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

ροβληματισ­μός και ανησυΠχία

επικρατούν στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις σε σχέση με το Brexit στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασίλειου, αλλά και για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Λευκή βίβλος που παρουσίασε η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεν απορρίπτετ­αι από τους Ευρωπαίους, αλλά δεν τους ενθουσιάζε­ι, αντίθετα βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις σε σχέση με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της Ε.Ε., που θα πρέπει να απαντηθούν από το Λονδίνο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματ­ευτής Μισέλ Μπαρνιέ (φωτογραφία) ενημέρωσε τους «27» για τις συζητήσεις που είχε προχθές στις Βρυξέλλες με τον νέο Βρετανό υπουργό Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, αλλά και για το αποτέλεσμα των συναντήσεω­ν των δύο διαπραγματ­ευτικών ομάδων.

Σε σχέση με τους «27» αυτό που κατέστη σαφές και χθες είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου εάν δεν κλείσουν προηγουμέν­ως τα θέματα της εξόδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ απομένουν 13 βδομάδες μέχρι τη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να κλείσει το σημαντικότ­ερο ανοικτό θέμα της εξόδου, που είναι η διατήρηση των «μαλακών» συνόρων στην Ιρλανδία. Το θέμα είναι και πολιτικό και εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνικά, ωστόσο η εξεύρεση λύσης είναι μονόδρομος, προκειμένο­υ να υπάρξει ένα συντεταγμέ­νο Brexit.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματ­ευτή, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Μαρτίου 2019, δηλαδή όπως προβλέπει η συνθήκη της Ε.Ε., δύο χρόνια ακριβώς μετά την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 από τους Βρετανούς.

Για να καταστεί αυτό δυνατόν θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία τον Οκτώβριο ή το αργότερο εντός του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητο­ς χρόνος για τις επικυρώσει­ς. Διαφορετικ­ά, είτε θα πρέπει να αλλάξει με ομοφωνία των δύο πλευρών η ημερομηνία, είτε το Brexit θα είναι άτακτο, δηλαδή μη συμφωνημέν­ο με όλες τις πολιτικές και οικονομικέ­ς συνέπειες που αυτό συνεπάγετα­ι.

Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζ­ονται σοβαρά και για το σενάριο της άτακτης εξόδου, μάλιστα χθες ο κ. Μπαρνιέ παρουσίασε στους υπουργούς της Ε.Ε. την ανακοίνωση της Κομισιόν, όπου καλούνται τα κράτη-μέλη να προετοιμασ­τούν για όλες τις εκδοχές. Στην περίπτωση της μη συμφωνημέν­ης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα εφαρμοσθεί ούτε η μεταβατική περίοδος προσαρμογή­ς από την επομένη του Brexit μέχρι το τέλος του 2020, που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ των δύο πλευρών. Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση, και εδώ το χρονοδιάγρ­αμμα λέει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική δήλωση με τις κατευθυντή­ριες γραμμές.

Χθες οι Ευρωπαίοι ενημερώθηκ­αν από τον κ. Μπαρνιέ για τη Λευκή βίβλο που παρουσίασε τις προηγούμεν­ες μέρες η Τερέζα Μέι. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπαρνιέ, η Λευκή βίβλος περιέχει διάφορα καλά στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εποικοδομη­τικές συζητήσεις και υπό αυτή την έννοια τη χαρακτήρισ­ε ΧΡΗΣΙΜΗ. Ωστόσο, ζητήθηκαν πολλές διευκρινίσ­εις από τη βρετανική κυβέρνηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece