Naftemporiki

Εκτόνωση στην ελληνορωσι­κή κρίση επιθυμεί το Μαξίμου

Έντονη διαμαρτυρί­α στον Έλληνα πρέσβη για τις αντιρωσικέ­ς δηλώσεις

-

Εντολή για να υπάρξουν κινήσεις που θα οδηγήσουν άμεσα σε εκτόνωση της έντασης στις ελληνορωσι­κές σχέσεις φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά την έκτακτη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι χθεσινές εξελίξεις οδηγούν σε νέα επιδείνωση.

Χθες, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε ήπιους τόνους, αλλά δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι οι Ρώσοι θα κάνουν πίσω στην απόφασή τους να απελαθούν Έλληνες διπλωμάτες, σε απάντηση της ελληνικής ενέργειας.

Όπως έγινε και προχθές, όταν οι Ρώσοι διέψευσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που υποστήριξε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα ζητήθηκε από τη Μόσχα, δημοσιοποι­ώντας δήλωση του κ. Κοτζιά που έλεγε ακριβώς το αντίθετο, έτσι και χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χθεσινή συζήτηση με τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα διεξήχθη σε πιο έντονο κλίμα από αυτό που υποστήριζε η Αθήνα: «Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρί­α για τις συνεχιζόμε­νες αντιρωσικέ­ς δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς» έλεγε η ανακοίνωση της Μόσχας. Ταυτόχρονα ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε πως «οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού προς την Ελλάδα».

Νωρίτερα, πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε αναρτήσει στο twitter τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικ­ών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδου­ς Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασία­ς, έχουν γίνει απογοήτευσ­η για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημέ­νη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κρίση στις ελληνορωσι­κές σχέσεις έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και ένταση στις σχέσεις πρωθυπουργ­ού - υπουργού Εξωτερικών, καθώς ο κ. Τσίπρας αλλά και οι συνεργάτες του επί της εξωτερικής πολιτικής θεώρησαν ότι το ύφος στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Μόσχας ήταν υπερβολικό. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι και η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της στην Αθήνα για την αιφνίδια επιδείνωση στις ελληνορωσι­κές σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα ετοιμάζει κινήσεις εκτόνωσης, με σκοπό να δημιουργηθ­εί το κατάλληλο κλίμα ώστε η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα πριν από το τέλος του έτους τελικά να πραγματοπο­ιηθεί.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα θεωρεί θετικό το ότι οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσα­ν -τουλάχιστο­ν χθες- απέλαση Ελλήνων διπλωματών, όπως έχουν απειλήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece