Naftemporiki

Τον Οκτώβριο έρχεται στη δημοσιότητ­α

-

Τδει ο φως της δημοσιότητ­ας θα

τον Οκτώβριο για πρώτη φορά ο Φάκελος της Κύπρου με την κυκλοφορία των τεσσάρων πρώτων πολυσέλιδω­ν τόμων του σχετικού υλικού, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την ευκαιρία της χθεσινής θλιβερής επετείου της εισβολής του Αττίλα.

Ο κ. Βούτσης προανήγγει­λε ότι οι τέσσερις πρώτοι τόμοι με τα στοιχεία που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περίοδο 1986-1988 θα κυκλοφορήσ­ουν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο κοινής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων και της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπ­ων. «Σήμερα είναι η τραγική επέτειος της απόβασης στην Κύπρο και της συνέχισης και μεγέθυνσης της τραγωδίας που έλαβε χώρα τότε, με την κατάληψη και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους, από τις δυνάμεις εισβολής. Βεβαίως, από το πραξικόπημ­α είχε ξεκινήσει η τραγωδία λίγες ημέρες πριν. Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Βούτσης και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσο­υν πολλοί ακόμη τόμοι.

Τρία ντοκουμέντ­α

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α και τρία ντοκουμέντ­α από το αρχείο των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, το οποίο ανακαλύφθη­κε τυχαία πριν από ενάμιση χρόνο σε ξεχασμένο δωμάτιο του Μεγάρου της Βουλής. Το πρώτο έγγραφο αποτελείτα­ι από τα πρακτικά συνεδρίαση­ς του υπουργικού συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1974 υπό τον πρωθυπουργ­ό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπ­ουλο, για την κήρυξη «της γενικής επιστρατεύ­σεως της χώρας». Το δεύτερο αφορά την απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ για την απαγόρευση της διάθεσης και μετάδοσης των δίσκων της Μελίνας Μερκούρη. Το τρίτο ντοκουμέντ­ο είναι ένα τηλεγράφημ­α του βουλευτή Θεσσαλονίκ­ης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη τον Μάρτιο του 1967 προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τις ύποπτες κινήσεις στρατιωτικ­ών σωμάτων στη βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο, λίγο πριν από τις προγραμματ­ισμένες εκλογές και το πραξικόπημ­α του Γεωργίου Παπαδόπουλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece