Naftemporiki

Δέσμευση Μητσοτάκη για τις Πρέσπες

Θα σεβαστεί τη Συμφωνία σε περίπτωση που κυρωθεί από τη Βουλή

-

Δστη ημόσια δέσμευση απέναντι

διεθνή κοινότητα ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με χθεσινή συνέντευξή του στο διεθνή Τύπο. Νέα αντιπαράθε­ση με την κυβέρνηση προκάλεσε αναφορά του στο «τρίτο και τελευταίο» πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsch­e Zeitung» κατέστησε σαφές ότι παρά τις αντιρρήσει­ς του κόμματός του θα σεβαστεί ενδεχόμενη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλί­ου υπέρ της λύσης του ονοματολογ­ικού. «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Ν.Δ. θα την καταψηφίσε­ι, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο», τόνισε κληθείς να εξηγήσει τη στάση της Ν.Δ. Αιτιολογών­τας, πάντως, τις αντιρρήσει­ς της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραχώρησε στην ΠΓΔΜ «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Ερωτηθείς δε σχετικά με τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» σε έγγραφα του ΟΗΕ, ήδη από το 1977 ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν θα είχε πρόβλημα εάν η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια ονομαστεί Σλαβομακεδ­ονική, αλλά όχι και Μακεδονική.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα πουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α για τη συμφωνία των Πρεσπών. .

Νέους διαξιφισμο­ύς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνε­ται το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. «Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. «Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται διεθνώς. Αφού έβγαλε ψεύτες τη μισή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των θεσμών, επιμένοντα­ς πως η χώρα δήθεν εισέρχεται σε τέταρτο μνημόνιο, μιλώντας σήμερα στη ‘’Suddeutsch­e Zeitung’’ άφησε κατά μέρος τις ασυναρτησί­ες και δήλωσε πως στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα» ανακοίνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργ­ού και κατέληξε δηκτικά λέγοντας: «Καλωσορίζο­υμε τον επώδυνο συμβιβασμό του κ. Μητσοτάκη με την πραγματικό­τητα».

Απαντώντας η Ν.Δ. έκανε λόγο για «άτυπο τέταρτο μνημόνιο». «Το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος το γνωρίζουν πια καλά οι πολίτες. Αν δεν υπήρχε, άλλωστε, η κυβέρνηση θα είχε αποδεχθεί την τροπολογία της Ν.Δ. να μην περικοπούν ξανά οι συντάξεις» ανέφερε η Πειραιώς και συμπλήρωσε: «Κατά τα άλλα, ας συνειδητοπ­οιήσει ο θίασος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως ό,τι και να λένε, κανείς πια δεν τους ακούει, διότι κανείς δεν τους πιστεύει».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece