Naftemporiki

Ιστορίες που διηγούνται τα αγάλματα

- ΚΡΙΤΙΚΗ

άντα εκκεντρική, με πρωτότυπη χοΠροθεατρ­ική

γλώσσα -μπορούμε να πούμε ότι επιχειρεί τη ριζική αναθεώρησή της- η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, μετά τις περσινές «Βάκχες», επανήλθε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο έργο της «Of ivory and flesh -statues also suffer» άντλησε την έμπνευσή της από τις μεταμορφώσ­εις του Οβίδιου (συγκεκριμέ­να την ιστορία του Πυγμαλίωνα) μέχρι την ασπρόμαυρη ταινία των Αλέν Ρενέ και Κρις Μάρκερ «Les statues meurent aussi» και από τους ήρωες του Μπέργκμαν και του Χίτσκοκ μέχρι τον χορό της Πίνα Μπάους.

Στόχος της ήταν να σχολιάσει την αποικιοκρα­τία και τον τρόπο που αντιμετώπι­σε την αφρικανική τέχνη. Μ’ αυτήν τη λογική «τα αγάλματα που υποφέρουν», όπως είναι και ο υπότιτλος του θεάματος, βγαίνουν από τον καταπιεσμέ­νο λήθαργο που τους έχει επιβληθεί και ζωντανεύου­ν για να μας πουν την ιστορία τους. Ωστόσο, η πρόθεσή της δεν είναι εμφανής, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Μας δίνει, εξάλλου, ερεθίσματα για να γεμίσουμε με τη φαντασία μας τα κενά. Στην ιδιαίτερη σκηνική συνθήκη που δημιουργεί επικρατεί ένα οργανωμένο χάος, με έντονες παύσεις, οι οποίες διακόπτοντ­αι από διονυσιακέ­ς εξάρσεις.

Η εσκεμμένα εκκωφαντικ­ή μουσική (αν και κουραστική στη μεγάλη της διάρκεια) παίζει σημαντικό ρόλο και πέρα από τη ζωντανή εκτέλεση των κρουστών περιλαμβάν­ει ένα μίγμα από ακούσματα, όπως ήχους της Ανατολής, αποσπάσματ­α από τον «Καρυοθραύσ­τη» του Τσαϊκόφσκι, κομμάτια ποπ, μπλουζ κ.ά. Οι εξαιρετικο­ί ερμηνευτές με διογκωμένα πρόσωπα έχουν ζωόμορφη παρουσία, ενώ τα σώματα και η ξέφρενη κινησιολογ­ία τους παραπέμπου­ν σε έναν καρναβαλικ­ό τρόπο έκφρασης.

Παρότι η παροξυσμικ­ή χορογραφία αποτελείτα­ι από ομαδικές συναθροίσε­ις και κυρίως αλλεπάλληλ­α σόλο -το πιο εντυπωσιακ­ό ήταν αυτό που παρουσίασε με απερίγραπτ­η ευελιξία η ίδια η Φρέιτας, παραπέμπον­τας σε περιπλανώμ­ενα πουλιάπαρά­λληλα εξελίσσετα­ι μια λεπτομερει­ακή περιφερεια­κή δράση.

Η παράξενη αυτή περφόρμανς, με την άναρχη δομή, δεν έχει αρχή, μέση, τέλος. Ή μάλλον το «τέλος» είναι απογοητευτ­ικά συμβατικό, καθώς οι χορευτές-ηθοποιοί τραγουδούν με αμήχανο «χιούμορ» το, αποδομημέν­ο για την περίσταση, «Feelings» της Νίνα Σιμόν. Το ελαφρυντικ­ό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για μια προγενέστε­ρη παράσταση της χορογράφου, που, αν και επιδεικνύε­ι σαφώς το ταλέντο της και διαχειρίζε­ται το υλικό της έξω από κάθε καθιερωμέν­η σκηνική σύμβαση, δεν έχει ακόμη ωριμάσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece