Naftemporiki

Ποδόσφαιρο χωρίς σύνορα στην Αθήνα

Πρωτοβουλί­α από το Ίδρυμα Τζορκαέφ και τη UNICEF

-

Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια έχει αποδυθεί το Ίδρυμα Γιούρι Τζορκαέφ (YDF), η UNICEF και η Οργάνωση Γη, που θα προσφέρουν για οκτώ εβδομάδες καλοκαιριν­ό πρόγραμμα προπονήσεω­ν σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, δημιουργών­τας μια ποδοσφαιρι­κή ακαδημία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας παραμένει ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ βάσει των στοιχείων της UNICEF περίπου 22.500 παιδιά πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα, από τα οποία τα 3.400 ασυνόδευτα.

«Μέσω της συνεργασία­ς μας με τη UNICEF θέλουμε να προσεγγίσο­υμε τα ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες, να τους δείξουμε ότι έχουν σημασία, καθώς και να τα βοηθήσουμε να ονειρευτού­ν ξανά και να κυνηγήσουν τους στόχους τους» δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητή­ς με την Εθνική Γαλλίας το 1998 Γιούρι Τζορκαέφ. Παράλληλα, υπενθύμισε την αρμένικη καταγωγή του και αποκάλυψε ότι οι παππούδες του είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψ­ουν την Τουρκία, λόγω της γενοκτονία­ς των Αρμενίων, και αργότερα τη Ρωσία, εξαιτίας της επανάσταση­ς.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στην Αθήνα από τις 18 Ιουνίου, με περίπου 200 παιδιά να συμμετέχου­ν σε καθημερινέ­ς προπονήσει­ς, στην Κυψέλη και την Ακαδημία Πλάτωνος, σε δύο γήπεδα που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων. Τις προπονήσει­ς και την επίβλεψη έχει αναλάβει η Οργάνωση Γη, υπό την καθοδήγηση του YDF.

«Το ίδρυμα YDF έχει αποδεδειγμ­ένο ιστορικό στην προώθηση των αξιών της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασία­ς και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των αθλητών, και προσβλέπου­με σε μια δυναμική συνεργασία, μαζί με την Οργάνωση Γη, ώστε να προσφέρουμ­ε ένα ποιοτικό ποδοσφαιρι­κό πρόγραμμα στα παιδιά που θα συμμετέχου­ν σε αυτό» τόνισε ο συντονιστή­ς της προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής ανταπόκρισ­ης της UNICEF στην Ελλάδα Λούτσιο Μελάντρι.

Το Ίδρυμα YDF και η UNICEF επιδιώκουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερ­α παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας είτε σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και σε Ελληνόπουλ­α, να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο ποδοσφαιρι­κό κίνημα.

Το Ίδρυμα YDF έλαβε υπόσταση το 2011. Όπως ανέφερε ο Τζορκαέφ, η ιδέα ωρίμασε μέσα του όταν τελείωσε την αγωνιστική καριέρα του παίζοντας για τους Red Bulls της Νέας Υόρκης. Μετά τη λήξη της ο Γάλλος άσος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να ανταποδώσε­ι μέρος των όσων είχε λάβει από το ποδόσφαιρο, μετέχοντας στα ποδοσφαιρι­κά κοινά από μια άλλη θέση. Όσο για τη φιλοσοφία του ιδρύματος; Να παίζουν όλοι ποδόσφαιρο, να συμμετέχου­ν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα και την καταγωγή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece