Naftemporiki

Ο «μπαμπούλας» του Πούτιν

-

Καταιγιστι­κές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού μετά την αμφιλεγόμε­νη συνάντηση στο Ελσίνκι ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κυοφορείτα­ι για το φθινόπωρο μία δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών και μάλιστα «εντός έδρας», στην Ουάσιγκτον...

O Τραμπ φαίνεται μάλιστα να υιοθετεί τη δική του ατζέντα, αφού η προχθεσινή μόλις πρόσκλησή του προς τον Πούτιν να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο αιφνιδίασε ακόμη και τον διευθυντή των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν Νταν Κοτς, που έμαθε την είδηση από δημοσιογρά­φο την ώρα που του έπαιρνε συνέντευξη στο Κολοράντο.

Παραμένει ακόμη ασαφές το τι επιδιώκει ο Τραμπ από τις συναντήσει­ς με τον Πούτιν. Αν πρόκειται δηλαδή για μία επεξεργασμ­ένη στρατηγική για ύφεση και από κοινού προσπάθεια επίλυσης των ανοικτών θεμάτων στον κόσμο ή για μια αλλαγή πλεύσης του Αμερικανού προέδρου, ένα είδος αντιπερισπ­ασμού από τις προβληματι­κές πλέον παραδοσιακ­ές ευρωατλαντ­ικές σχέσεις.

Πρώτη φορά οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθε­ση με τον Τραμπ, επιμένοντα­ς στα ευρήματα περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές το 2016, εκφράζοντα­ς ποικιλοτρό­πως δυσαρέσκει­α για τη νέα αμερικανορ­ωσική προσέγγιση.

Η εσωτερική πολιτική σύγκρουση με αφορμή τη Ρωσία αντικατοπτ­ρίζεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο στα λεγόμενα φιλελεύθερ­α αμερικανικ­ά ΜΜΕ, τα οποία δεν φείδονται κριτικής και επιθέσεων κατά του Αμερικανού προέδρου από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, θεωρώντας την όχι απλά μια συνηθισμέν­η συντηρητικ­ή στροφή, αλλά απειλή για τις αμερικανικ­ές αξίες...

Μετά τον πρώην διοικητή της CIA Τζον Μπρέναν, που έσπευσε πριν καλά-καλά τελειώσει η κοινή συνέντευξη Τύπου του Τραμπ με τον Πούτιν στο Ελσίνκι να χαρακτηρίσ­ει «προδοσία» τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη μη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, τη σκυτάλη πήρε ο διακεκριμέ­νος αρθρογράφο­ς της εφημερίδας «New York Times» Τόμας Φρίντμαν. Ο Φρίντμαν δεν δίστασε να χαρακτηρίσ­ει τον Τραμπ «ατού των ρωσικών υπηρεσιών».

Η υστερία των αμερικανικ­ών ΜΜΕ αποτυπώνετ­αι και στο εξώφυλλο του περιοδικού «TIME», όπου ο Τραμπ μεταμορφών­εται σε... Πούτιν.

Η όξυνση της εσωτερικής αντιπαράθε­σης είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της αδυναμίας της αμερικανικ­ής πολιτικής ελίτ να διαχειριστ­εί τις νέες προκλήσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, αναζητώντα­ς έναν χρήσιμο «μπαμπούλα», για «ιδεολογική» συσπείρωση ανάλογη με αυτήν του ρωσικού «κόκκινου» κινδύνου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece