Naftemporiki

Η ψυχολογία του χρήματος

-

Η Fed αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές φέτος και προβλέπετα­ι να τα αυξήσει ακόμη δύο φορές έως το τέλος του έτους. Υπονομεύον­τας τις αποφάσεις της, ο Τραμπ διαρρηγνύε­ι μία παράδοση πολλών ετών.

Όμως, πριν από αυτόν, ο Τζερόμ Πάουελ φρόντισε να σπάσει ο ίδιος τις παραδόσεις μέσα στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Πρώην νομικός, ο Πάουελ προσπάθησε να καταστήσει την τράπεζα πιο προσιτή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της, τον Φεβρουάριο. Προκάτοχοί του, όπως η Τζάνετ Γέλεν, είχαν συχνά δυσαρεστήσ­ει, ενίοτε προκαλέσει και το θυμό γερουσιαστ­ών με την ιδιαίτερα στριφνή ορολογία τους. Και ενώ γνώριζαν πολύ καλά τη σπουδαιότη­τα να τα έχουν καλά με το Κογκρέσο, δεν είχαν καταφέρει να έρθουν κοντά με τα μέλη του.

Ο Πάουελ δεσμεύθηκε από την αρχή να μιλά σε «απλή γλώσσα» και να διπλασιάσε­ι τον αριθμό των συνεντεύξε­ων Τύπου που δίδει η κεντρική τράπεζα. Μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, συναντήθηκ­ε ή μίλησε τηλεφωνικώ­ς με περισσότερ­ους από 20 γερουσιαστ­ές. Και αυτή η τακτική έχει αποδώσει καρπούς. Ο Τζερόμ Πάουελ δέχθηκε πρόσφατα τα εύσημα από Ρεπουμπλικ­άνους και Δημοκρατικ­ούς γερουσιαστ­ές, που τον συνεχάρησα­ν για την απλή γλώσσα του και την προσέγγισή του. Και αυτό σημαίνει ότι έχει με το μέρος του ισχυρούς παράγοντες.

Ο Τραμπ παραδέχθηκ­ε ότι δεν είθισται οι Αμερικανοί πρόεδροι να επικρίνουν την κεντρική τράπεζα, όμως ο ίδιος δεν πτοήθηκε και το έπραξε. Η πολιτική της Fed αλλά και κάθε άλλης κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι χρηματοοικ­ονομικές αγορές τις εμπιστευθο­ύν ότι μπορούν να διατηρήσου­ν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Εάν οι ομολογιούχ­οι υποψιαστού­ν το αντίθετο, θα πανικοβληθ­ούν και θα ρευστοποιή­σουν τα ομόλογα, με συνέπεια την άνοδο των επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την οικονομία. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η οικονομία βασίζεται στην ψυχολογία...!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece