Naftemporiki

Θέμα ημερών το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνι­ας διαμονής

Έως το τέλος Ιουλίου σε εφαρμογή η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα καταγραφής ιδιοκτητών ακινήτων

-

ως το τέλος Ιουλίου προΈγραμμα­τίζει

η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να θέσει σε λειτουργία το «μητρώο ακινήτων βραχυχρόνι­ας διαμονής», την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταγράφον­ται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις αλλά και το εισόδημα που εισπράττου­ν μέσω αυτών.

Υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο θα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους για ενοικιάσει­ς τύπου «Airbnb» ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωση­ς θα επιβάλλοντ­αι πρόστιμα το ύψος των οποίων θα φτάνει στα 5.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι είτε απευθείας από τους ιδιοκτήτες είτε μέσω διαχειριστ­ών με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα Taxis. H βασική υποχρέωση είναι πριν από την προβολή ενός ακινήτου στις πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, να γίνεται η απαιτούμεν­η δήλωση στο μητρώο της ΑΑΔΕ έτσι ώστε να χορηγείται Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής».

Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής» στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργία­ς (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «διαχειριστ­ές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής».

Από τον εντοπισμό της παράβασης -για τον οποίο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να κάνουν ακόμη και επιτόπιους ελέγχους παριστάνον­τας τους ενοικιαστέ­ς, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν διαφυγόντα έσοδα από ενοίκια- ο ιδιοκτήτης θα έχει χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να συμμορφωθε­ί, ενώ σε περίπτωση παράβασης εντός του ίδιου έτους το πρόστιμο θα διπλασιάζε­ται φτάνοντας στα 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση και νέας παράβασης μάλιστα, θα φτάνει στα 20.000 ευρώ.

 ??  ?? Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να κάνουν ακόμη και επιτόπιους ελέγχους παριστάνον­τας τους ενοικιαστέ­ς Τα πρόστιμα θα αρχίζουν από 5.000 ευρώ και υπό προϋποθέσε­ις θα φθάνουν τις 10.000 ακόμα και τις 20.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να κάνουν ακόμη και επιτόπιους ελέγχους παριστάνον­τας τους ενοικιαστέ­ς Τα πρόστιμα θα αρχίζουν από 5.000 ευρώ και υπό προϋποθέσε­ις θα φθάνουν τις 10.000 ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece