Naftemporiki

Δοκιμασία για το σύστημα Taxis

Έχουν απομείνει 4 εργάσιμες ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας - Υπολείποντ­αι 750.000-800.000 δηλώσεις

-

Oρυθμός υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων τα επόμενα ένα-δύο 24ωρα, οι «αντοχές» του ηλεκτρονικ­ού συστήματος Taxis στις μαζικές, όπως αναμένοντα­ι, επισκέψεις και η εκτίμηση του κατά πόσο ο μεγάλος αριθμός των φορολογικώ­ν δηλώσεων που παραμένει σε εκκρεμότητ­α οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα θα αξιοποιήσο­υν το περιθώριο που δίνει ο νόμος για κατάθεση της δήλωσης έως τις 16 Αυγούστου, θα κρίνει το αν θα δοθεί μια ακόμη ολιγοήμερη παράταση για να κλείσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί έφτασε στα 5,5 εκατομμύρι­α, έναντι περίπου 6,3 εκατομμυρί­ων δηλώσεων που είχαν υποβληθεί το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι υπολείποντ­αι περίπου 750.000-800.000 δηλώσεις για να φτάσουμε στον περσινό αριθμό και ενώ έχουν απομείνει τέσσερις εργάσιμες ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας.

Το σύστημα Taxis έχει «αντέξει» και στο παρελθόν επιδόσεις της τάξεως των 200.000 δηλώσεων ημερησίως. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στατιστικά δείχνουν… απροθυμία των φορολογουμ­ένων να αναπτύξουν τέτοιο ρυθμό. Μόνο το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου -και πριν ανακοινωθε­ί η παράταση έως και τις 26 Ιουλίου- είχαν φτάσει οι φορολογούμ­ενοι να υποβάλλουν από 135-165 χιλιάδες δηλώσεις σε ημερήσια βάση, ενώ μέσα στον Ιούλιο ο ρυθμός έχει πέσει κάτω από τις 90.000 ημερησίως. Δύο είναι οι βασικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων:

Η 26η Ιουλίου, η οποία αφορά το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων.

Η 16η Αυγούστου για φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχου­ν σε προσωπικές εταιρείες οι οποίες τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα αλλάξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι η 31η Ιουλίου θα είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή. Από την άλλη, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι και το τέλος του μήνα, ειδικά αν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικώ­ν παρακολουθ­εί από κοντά την εξέλιξη της διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς και από δημοσιονομ­ικό ενδιαφέρον. Προς το παρόν, το ποσό του φόρου που έχει βεβαιωθεί σε όσους έχουν παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το ποσό που είχε βεβαιωθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα:

Τα μέχρι τώρα στοιχεία της εκκαθάριση­ς δείχνουν ότι έχουν εκδοθεί 2.172.986 χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά, με τα οποία έχει βεβαιωθεί ποσό της τάξεως των 2,453 δισ. ευρώ ή περίπου 1.129 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό. Αντίστοιχα, έχουν εκδοθεί 704 χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά, από τα οποία έχει προκύψει υποχρέωση επιστροφής 291 εκατ. ευρώ (ή 414 ευρώ ανά πιστωτικό εκκαθαριστ­ικό).

Πέρυσι τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά έφτασαν στα 2,596 εκατομμύρι­α και σε αυτά διανεμήθηκ­αν φορολογικά βάρη 3,874 δισ. ευρώ ή 1.492 ευρώ ανά εκκαθαριστ­ικό. Τα πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά ήταν 975 και το ποσό της επιστροφής έφτασε στα 375 εκατ. ευρώ ή στα 384 ευρώ ανά δήλωση.

Η σύγκριση της περσινής διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς με την αντίστοιχη φετινή δείχνει ότι το ποσό του καθαρού φόρου που έχει βεβαιωθεί φέτος (το ποσό των χρεωστικών εκκαθαριστ­ικών από το οποίο αφαιρείται το ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστ­ικών) υπολείπετα­ι κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Προφανώς, το ποσό θα περιοριστε­ί αισθητά με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς των δηλώσεων, ωστόσο από τα τελικά στοιχεία θα φανεί αν θα προκύπτει «κενό» σε σχέση με τα ποσά που έχουν προϋπολογι­στεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων.

 ??  ?? Το σύστημα Taxis έχει «αντέξει» και στο παρελθόν επιδόσεις της τάξεως των 200.000 δηλώσεων ημερησίως. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στατιστικά δείχνουν... απροθυμία των φορολογουμ­ένων να αναπτύξουν τέτοιο ρυθμό.
Το σύστημα Taxis έχει «αντέξει» και στο παρελθόν επιδόσεις της τάξεως των 200.000 δηλώσεων ημερησίως. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στατιστικά δείχνουν... απροθυμία των φορολογουμ­ένων να αναπτύξουν τέτοιο ρυθμό.
 ??  ?? Η σύγκριση της περσινής διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς με την αντίστοιχη φετινή δείχνει ότι το ποσό του καθαρού φόρου που έχει βεβαιωθεί φέτος υπολείπετα­ι κατά περίπου
1,3 δισ. ευρώ.
Η σύγκριση της περσινής διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς με την αντίστοιχη φετινή δείχνει ότι το ποσό του καθαρού φόρου που έχει βεβαιωθεί φέτος υπολείπετα­ι κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece