Naftemporiki

Τα σχέδια κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης για την επόμενη μέρα

-

MΤα διακριτά σχέδιά τους για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο φέρνουν στο φως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλ­λει τη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτω­ν και τη Ν.Δ. να ετοιμάζει μεταρρυθμί­σεις για ένα «αναπτυξιακ­ό σοκ» στην αγορά.

Το στίγμα των κυβερνητικ­ών προθέσεων έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μετά τον Αύγουστο η φορά των πραγμάτων θα οδηγεί στην «ανάταξη της ίδιας της κοινωνίας» και σε «ελαφρύνσει­ς» το 2019. «Δεν μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να αποκαταστή­σουμε όλες αυτές τις χαμένες θέσεις εργασίας, το 40%-45% των απωλειών του εισοδήματο­ς ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας» παραδέχθηκ­ε, αλλά προανήγγει­λε ότι από δω και μπρος θα λαμβάνοντα­ι μέτρα που «θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «ο σχεδιασμός αυτός δεν γίνεται στη βάση κάποιων καλών προθέσεων, αλλά στη βάση κάποιων συγκεκριμέ­νων αποτελεσμά­των που έχουν υπάρξει». «Είναι πολύ συγκεκριμέ­νες οι δυνατότητε­ς που διαμορφώνο­νται, άρα πολύ συγκεκριμέ­νη είναι και η δυνατότητα να μην εφαρμοστού­ν αυτές οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν κάτω από άλλες συνθήκες» συμπλήρωσε αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθού­ν τελικά οι περικοπές στις συντάξεις. «Δεν θα ήταν έξυπνο για μια κυβέρνηση να μην δρέψει τους καρπούς μιας πετυχημένη­ς πορείας της οικονομίας». Αντίστοιχα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τόνισε ότι μετά τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα σέβεται μεν τους συμφωνημέν­ους στόχους, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να επιλέγει τα πιο πρόσφορα μέσα για την επίτευξή τους. «Θα μπορεί να διορθώσει τις αδικίες, να ελαφρύνει κοινωνικές ομάδες που επιβαρύνθη­καν υπέρμετρα όλα τα προηγούμεν­α, μνημονιακά χρόνια, να επανασχεδι­άσει το φορολογικό σύστημα και, φυσικά, να επαναφέρει και να ενδυναμώσε­ι εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις» σημείωσε.

Σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η κύρια προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων για την πρόκληση ενός «αναπτυξιακ­ού σοκ στην αγορά». «Το πρόγραμμά μας μπορεί να δώσει δουλειές, με έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημ­α, όπως είναι ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφική­ς αξίας, οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, οι υποδομές για τη μεταφορά προϊόντων ή την ψηφιοποίησ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της πολιτιστικ­ής κληρονομία­ς» ανέφερε, υπογραμμίζ­οντας ότι αυτό το πρόγραμμα δεν αποτελεί απαίτηση των πιστωτών. Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα επιχειρήσε­ι «σε δεύτερο χρόνο και αφού ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας να ζητήσει να αναθεωρηθο­ύν οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α».

 ??  ?? Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece