Naftemporiki

Στιγμή η απόφαση για τις συντάξεις

Διασφαλισθ­εί η «παραγωγή» πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ και έπειτα από συνεννόηση με τους θεσμούς θα «παγώσουν» οι μειώσεις

-

Ελλάδας είναι οπισθοβαρή­ς, θα φτάσουμε τουλάχιστο­ν στα μέσα Οκτωβρίου για να υπάρξει μια πρώτη σαφής εικόνα όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού. Μέχρι τότε, θα έχουν καταβληθεί οι δύο εκ των τριών δόσεων του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, ο μισός φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα υπάρχει και μια πρώτη σαφής εικόνα για τις εισπράξεις του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της καλοκαιριν­ής περιόδου (σ.σ. οι μεγάλες επιχειρήσε­ις θα κάνουν τις δηλώσεις ΦΠΑ του Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ).

Η πορεία του ΑΕΠ

Επίσης, στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσε­ι τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το αν μπορεί να επιτευχθεί ή ακόμη και να ξεπεραστεί ο φετινός στόχος της ανάπτυξης. Στα έσοδα του ΕΦΚΑ (από τον οποίο η κυβέρνηση έχει πολλές προσδοκίες όσον αφορά τη διαμόρφωση του φετινού πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος) θα έχουν καταγραφεί οι εισπράξεις και από την εποχική απασχόληση αλλά και από τα αναδρομικά που θα πρέπει να πληρώσουν οι αυτοαπασχο­λούμενοι (σ.σ. εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι η κατάσταση με την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, καθώς εκκρεμεί η βεβαίωση των αναδρομικώ­ν του προηγούμεν­ου έτους για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, όπως επίσης και η βεβαίωση των τελικών εισφορών του 2017 για όσους απασχολούν­ται και ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχο­λούμενοι).

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού θα τεθούν υπό την κρίση των θεσμών στην πρώτη μεταμνημον­ιακή αποστολή, η οποία προβλέπετα­ι να πραγματοπο­ιηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Η έκθεση που θα συντάξουν αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν του Eurogroup πιθανότατα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Εκεί, θα ξεκαθαρίσε­ι σε μεγάλο βαθμό και το αν θα υπάρξουν τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

 ??  ?? Μετά τη Standard and Poor's τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει στις 10 Αυγούστου ο οίκος Fitch, ενώ σημαντική θεωρείται και η αξιολόγηση της Moody's τον Σεπτέμβριο.
Μετά τη Standard and Poor's τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει στις 10 Αυγούστου ο οίκος Fitch, ενώ σημαντική θεωρείται και η αξιολόγηση της Moody's τον Σεπτέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece