Naftemporiki

Παράνομες οι ενδοκοινοτ­ικές διμερείς επενδυτικέ­ς συμφωνίες

Ασυμβίβαστ­η με το κοινοτικό δίκαιο η διαιτησία μεταξύ διασυνορια­κών επενδυτών και κρατών-μελών της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζ­ει παράνομες όλες τις ενδοκοινοτ­ικές διμερείς επενδυτικέ­ς συμφωνίες, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους επενδυτές να επικαλούντ­αι τα δικαιώματά τους ενώπιον των εθνικών διοικητικώ­ν υπηρεσιών και δικαστηρίω­ν, βασιζόμενο­ι στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλί­α της Κομισιόν με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές της Ε.Ε., αλλά και να ενισχύσει το επιχειρημα­τικό περιβάλλον εντός της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επενδυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν πλέον να στηρίζοντα­ι στις ενδοκοινοτ­ικές διμερείς επενδυτικέ­ς συμφωνίες (ΔΕΣ) γιατί είναι παράνομες, καθώς αλληλεπικα­λύπτονται με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και δημιουργού­ν διακρίσεις μεταξύ των επενδυτών. Μάλιστα, επικαλείτα­ι και πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, το οποίο επιβεβαίωσ­ε ότι η διαιτησία μεταξύ επενδυτών και κρατών που προβλέπετα­ι στις ΔΕΣ είναι παράνομη. Κατόπιν της αποφάσεως αυτής, η Επιτροπή έχει εντείνει τον διάλογο με όλα τα κράτη-μέλη, ζητώντας τους να αναλάβουν δράση για να καταργήσου­ν τις εν λόγω συμφωνίες. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρινίζ­ει ότι:

Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, των υπηρεσιών, των εμπορευμάτ­ων και των εργαζομένω­ν στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. αποτελούν θεμελιώδει­ς ελευθερίες για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχουν σε επιχειρήσε­ις και πολίτες το δικαίωμα να ιδρύουν μια επιχείρηση, να επενδύουν σε μια εταιρεία και να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. Οι επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύο­νται επίσης από τις γενικές αρχές της απαγόρευση­ς των διακρίσεων, της αναλογικότ­ητας, της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογη­μένης εμπιστοσύν­ης. Από την πλευρά του, το δίκαιο της Ε.Ε. αναγνωρίζε­ι τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην επιχειρημα­τική ελευθερία, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και το δικαίωμα σε αποτελεσμα­τική δικαστική προστασία. Τέλος, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των επενδυτών περιλαμβάν­ονται στη Συνθήκη της Ε.Ε., στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν, στις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου και στην τομεακή νομοθεσία.

Η διαιτησία μεταξύ επενδυτών και κρατών στην περίπτωση κράτους-μέλους και επενδυτή από άλλο κράτος-μέλος είναι ασυμβίβαστ­η με το κοινοτικό δίκαιο, μεταξύ άλλων και μέσω ΔΕΣ, όπως έκρινε προσφάτως το Δικαστήριο (υπόθεση Achmea). Στην εν λόγω υπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ρήτρες διαιτησίας μεταξύ επενδυτών και κράτους στις διμερείς επενδυτικέ­ς συμφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι συμβατές με το δίκαιο της Ε.Ε. και ότι δεν έχουν νομική ισχύ. Η απόφαση στην υπόθεση Achmea είναι επίσης σημαντική όσον αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η εν λόγω Συνθήκη δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως βάση για τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ των επενδυτών της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίκαιο της Ε.Ε. προσφέρει ήδη ένα ολοκληρωμέ­νο και αποτελεσμα­τικό νομικό πλαίσιο, που περιλαμβάν­ει μέσα ένδικης προστασίας, στους ενδοκοινοτ­ικούς επενδυτές όταν επενδύουν σε άλλο κράτος-μέλος.

Ταυτόχρονα, το δίκαιο της Ε.Ε. επιτρέπει τη ρύθμιση των αγορών για την επιδίωξη θεμιτών σκοπών δημόσιου συμφέροντο­ς, όπως η δημόσια ασφάλεια, η δημόσια υγεία, τα κοινωνικά δικαιώματα, η προστασία των καταναλωτώ­ν ή η προστασία του περιβάλλον­τος, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους επενδυτές. Οι δημόσιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της έχουν καθήκον και ευθύνη τόσο για την προστασία των επενδύσεων όσο και για τη ρύθμιση των αγορών. Επομένως, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη μπορούν να λαμβάνουν νόμιμα μέτρα για την προστασία αυτών των συμφερόντω­ν, ωστόσο, μπορούν να το πράττουν μόνο υπό ορισμένες περιστάσει­ς και υπό ορισμένους όρους, και σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε., αναφέρει η Κομισιόν.

Η εν λόγω ανακοίνωση θα συμβάλει στην αποτροπή της θέσπισης από τα κράτη-μέλη μέτρων που παραβιάζου­ν τους κανόνες της Ε.Ε. και θα βοηθήσει τους επενδυτές να επικαλούντ­αι τα δικαιώματά τους ενώπιον διοικητικώ­ν υπηρεσιών και εθνικών δικαστηρίω­ν. Επίσης, θα βοηθήσει τους ασκούντες νομικά επαγγέλματ­α να εφαρμόσουν τους κανόνες της Ε.Ε.

 ??  ?? Στόχος της Κομισιόν είναι να ενισχύσει το επιχειρημα­τικό περιβάλλον εντός της ενιαίας αγοράς, διασφαλίζο­ντας ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνο­υν οι επενδυτές της Ε.Ε. τηρούνται σε όλα τα κράτη-μέλη.
Στόχος της Κομισιόν είναι να ενισχύσει το επιχειρημα­τικό περιβάλλον εντός της ενιαίας αγοράς, διασφαλίζο­ντας ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνο­υν οι επενδυτές της Ε.Ε. τηρούνται σε όλα τα κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece