Naftemporiki

Πού σκοντάφτει η διαπραγμάτ­ευση για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό

Σημαντικές διαφωνίες και από χώρες-καθαρούς συνεισφορε­ίς αλλά και από εκείνες που θα έχουν σημαντικό όφελος

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του πρόεδρου Γούνκερ, κάνει συνεχείς εκκλήσεις στα κράτη-μέλη για επιτάχυνση της διαπραγμάτ­ευσης του νέου πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του 2019 (23-26 Μαΐου), ωστόσο ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτό θα καταστεί εφικτό πριν από το 2020. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Συμβουλίου της Ε.Ε. προκύπτει σαφέστατα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τον προτεινόμε­νο προϋπολογι­σμό, από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από χώρες που είναι καθαροί συνεισφορε­ίς και από εκείνες που έχουν καθαρό όφελος.

Το παράδοξο είναι ότι η Γερμανία, που πληρώνει και τα περισσότερ­α στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, δεν ζητάει μείωση των δαπανών, αντίθετα αναγνωρίζε­ι ότι το Brexit θα αφήσει μια πολύ μεγάλη τρύπα (γύρω στα 100 δισ. ευρώ στα 7 χρόνια), και εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να αυξήσει τη συνεισφορά της.

Η Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογι­σμό ύψους 1.135 τρισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν (σε τιμές του 2018) για την περίοδο 20212027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 27. Ο προϋπολογι­σμός της περιόδου 2014-2020 ισοδυναμού­σε με το 1% του ΑΕΠ, ωστόσο παρά την αύξηση του ποσού τα χρήματα του νέου ΠΔΠ είναι σαφώς λιγότερα, εξαιτίας του Brexit, και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση των δαπανών της συνοχής κατά 7% και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η Κομισιόν προτείνει πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των κονδυλίων της συνοχής, όπως η ανεργία των νέων και η υποδοχή προσφύγων, οι επιπτώσεις του νέου ΠΔΠ δεν θα είναι ίδιες σε κάθε χώρα.

Για παράδειγμα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής την Πολωνία, την Ουγγαρία και εκείνες της Βαλτικής, θεωρούν ότι τα πρόσθετα κριτήρια που προτείνει η Κομισιόν για την κατάταξη των περιφερειώ­ν και την κατανομή των κονδυλίων θα επιφέρουν μεγάλες απώλειες στις ίδιες. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν να παραμείνει ως μοναδικό κριτήριο επιλογής μιας περιφέρεια­ς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Από τους καθαρούς συνεισφορε­ίς στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, οι πιο εχθρικές στην πρόταση της Επιτροπής είναι, κυρίως η Ολλανδία, και κατά δεύτερο λόγο η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, καθώς και η Κύπρος. Το βασικό επιχείρημα των παραπάνω χωρών είναι ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Μάρτιο του 2019, η Ε.Ε. μικραίνει και συνεπώς πρέπει να μειωθεί ανάλογα και ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός.

Η Επιτροπή ζητάει επιτάχυνση των διαπραγματ­εύσεων και συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας της δικής της και της Ευρωβουλής για δύο λόγους. Ο ένας είναι αντικειμεν­ικός και ο άλλος πολιτικός. Και οι δύο είναι εξίσου σοβαροί.

Καθυστερήσ­εις στα προγράμματ­α

Ο αντικειμεν­ικός λόγος έχει να κάνει με τη διαδικασία. Το σημερινό ΠΔΠ (2014-2020) άργησε να υιοθετηθεί και αυτό έφερε πίσω εκατοντάδε­ς κοινοτικά προγράμματ­α, κυρίως εκείνα των οποίων οι δαπάνες δεν μπορούν να μετατεθούν για αργότερα, όπως η κινητικότη­τα των φοιτητών (πρόγραμμα Erasmus) ή τα προγράμματ­α έρευνας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν εάν υπάρξει έστω και μερική συμφωνία μέχρι τον Μάιο του 2019 επί των κατευθυντη­ρίων γραμμών του νέου ΠΔΠ, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθυστέρησ­ης.

Η αβεβαιότητ­α του Brexit

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Κανένας δεν γνωρίζει τις συνθήκες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος Μαρτίου του 2019. Μπορεί αυτό να γίνει με συντεταγμέ­νο τρόπο, μπορεί να μετατεθεί χρονικά, μπορεί, όμως, η έξοδος να είναι άτακτη (χωρίς συμφωνία), σενάριο που κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης.

Μια άτακτη αποχώρηση θα πλήξει πρωτίστως το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο θα κάνει μεγάλη ζημιά και στην Ε.Ε., μάλιστα κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, υπολογίζου­ν το κόστος σε ένα ποσοστό μέχρι 3% του ΑΕΠ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ανάπτυξη στην Ευρώπη μετά το 2020 και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν δεν θέλει την εν λόγω περίοδο να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση για το ΠΔΠ, γιατί τότε το «κούρεμα» των δαπανών θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προτείνουν σήμερα οι Βρυξέλλες.

Ενδεικτικά της αβεβαιότητ­ας σχετικά με τον χρόνο λήψης της απόφασης είναι και τα συμπεράσμα­τα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2829 Ιουνίου), όπου παρά τις εκκλήσεις του κ. Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να δεσμευθούν ότι η διαπραγμάτ­ευση θα ολοκληρωθε­ί πριν από τις Ευρωεκλογέ­ς του 2019.

Όπως τονίζεται στα συμπεράσμα­τα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τη δέσμη προτάσεων για το πολυετές δημοσιονομ­ικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, που υπέβαλε η Επιτροπή στις 2 Μαΐου 2018, καθώς και τις τομεακές νομοθετικέ­ς προτάσεις για προγράμματ­α στήριξης ευρωπαϊκών πολιτικών που υποβλήθηκα­ν στη συνέχεια. Καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο να εξετάσουν τις προτάσεις αυτές στο σύνολό τους και το συντομότερ­ο δυνατόν».

Στους κερδισμένο­υς η Ελλάδα

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν υιοθετηθού­ν ως έχουν θα φέρουν στην Ελλάδα συνολικές χρηματοδοτ­ήσεις 3536 δισ. ευρώ σε τιμές 2018, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία (συνοχή) και 16 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση, η οποία μείωσε σωρευτικά το ΑΕΠ, πάνω από 20% από το 2010, με αποτέλεσμα όλες οι ελληνικές περιφέρειε­ς να εμφανίζοντ­αι φτωχές με βάση τα κοινοτικά κριτήρια και να έχουν γίνει ξανά επιλέξιμες για μαζικές χρηματοδοτ­ήσεις από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε.

Το 2012 που αποφασίστη­κε το πακέτο της περιόδου 20142020 όλοι έλεγαν πως το επόμενο πακέτο για την Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλότερο. Τελικά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστ­ε σε εποχή λιτότητας στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό εξαιτίας του Βrexit.

Οι μεγάλοι κερδισμένο­ι των προτάσεων της Κομισιόν είναι οι χώρες του κοινοτικού Νότου (Ελλάδα, νότια Ιταλία, Ισπανία), ενώ χαμένες θα είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Τσεχία. Συνολικά εκτιμάται ότι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αφαιρούντα­ι σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020 περίπου 30 δισ. ευρώ.

Οι ανατολικές χώρες διαμαρτύρο­νται, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες τις τιμωρούν γιατί δεν επέδειξαν αλληλεγγύη στο προσφυγικό στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο, από την άλλη, δεν θα μπορούσαν να επαναληφθο­ύν σε περιόδους λιτότητας στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό οι εξωπραγματ­ικές χρηματοδοτ­ήσεις των 83,9 δισ. ευρώ προς την Πολωνία (2014-2020), οι οποίες τώρα περιορίζον­ται στα 64,4 δισ. ευρώ, τα οποία και πάλι είναι πολλά.

 ??  ?? Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επιτάχυνση της διαπραγμάτ­ευσης, προκειμένο­υ να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία επί του προϋπολογι­σμού της περιόδου 2021-2027 πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του 2019.
Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επιτάχυνση της διαπραγμάτ­ευσης, προκειμένο­υ να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία επί του προϋπολογι­σμού της περιόδου 2021-2027 πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece