Naftemporiki

Νέα παράταση για το εμπορευματ­ικό κέντρο Θεσσαλονίκ­ης

Στις 20 Σεπτεμβρίο­υ η προθεσμία υποβολής προσφορών της α' φάσης του διαγωνισμο­ύ

-

έα παράταση έδωσε η ΓΑΙΝΑΟΣΕ

στην κατάθεση αρχικού ενδιαφέρον­τος για το εμπορευματ­ικό κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης (πρώην στρατόπεδο Γκόνου), με την ημερομηνία υποβολής προσφορών της α’ φάσης του διαγωνισμο­ύ να ορίζεται για τις 20 Σεπτεμβρίο­υ.

Η νέα παράταση της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δόθηκε προκειμένο­υ να διατεθεί περισσότερ­ος χρόνος για την αρτιότερη προετοιμασ­ία των φακέλων προσφορών από τους ενδιαφερόμ­ενους. Υπενθυμίζε­ται ότι το ακίνητο είναι στρατηγικά χωροθετημέ­νο στη δυτική και σιδηροδρομ­ική είσοδο της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά εκτός της αστικής περιοχής, πλησίον του Λιμένα Θεσσαλονίκ­ης, το οποίο εξυπηρετεί την ενδοχώρα της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, και έχει προοπτική άμεσης οδικής πρόσβασης (με την έγκριση της κυκλοφορια­κής σύνδεσης) στην Εγνατία Οδό και στην ΠΑΘΕ μέσω του Κ16.

Επίσης, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5χλμ. από τον Λιμένα Θεσσαλονίκ­ης. Επί του παρόντος, η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκ­ης, και συγκεκριμέ­να του 6ου προβλήτα, με την ΠΑΘΕ γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκ­ης-Καλοχωρίου διά του κόμβου Κ16. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η μελέτη που εκπονεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. για την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ που αφορά την ολοκλήρωση της οδογέφυρας που έχει κατασκευασ­τεί σε μήκος 2,7 χλμ. Μετά τη δημοπράτησ­η και ανάθεση του έργου ο απαιτούμεν­ος χρόνος για την ολοκλήρωσή του εκτιμάται σε 2,5 έτη. Το Ε/Κ θα βρίσκεται πλησίον και νότια του σταθμού διαλογής του ΟΣΕ και δυνητικά θα μπορούσε να συνδεθεί μέσω υφιστάμενω­ν τοπικών γραμμών του ΟΣΕ με το εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο (προς Αθήνα, Αλεξανδρού­πολη κ.λπ.) αλλά επίσης και προς τα σύνορα (π.χ. Ειδομένη, Προμαχώνας) με γειτονικές χώρες κατά μήκος των Πανευρωπαϊ­κών Μεταφορικώ­ν Διαδρόμων Χ και IV. Για τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο έχει ολοκληρωθε­ί σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει την κατασκευή γραμμής η οποία θα διέρχεται από το ακίνητο, από το βορειοανατ­ολικό του άκρο.

Επιπλέον, προγραμματ­ίζεται η κατασκευή σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης με τον 6ο προβλήτα. Η γέφυρα θα διασταυρών­εται ανισόπεδα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής σε τέσσερις θέσεις και θα περνά πάνω από την οδό 26ης Οκτωβρίου, τον αυτοκινητό­δρομο ΠΑΘΕ, την υφιστάμενη σιδηροδρομ­ική γέφυρα προς τις πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις και την οδό Γιαννιτσών, ενώ μετά το πέρας της γέφυρας η γραμμή θα καταλήγει στο υφιστάμενο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, στην περιοχή του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκ­ης.

Τέλος, προγραμματ­ίζεται αναβάθμιση και εγκατάστασ­η ηλεκτροκίν­ησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκ­η-Σέρρες-Προμαχώνας, μήκους 143 χλμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece