Naftemporiki

Το «Λευκό Βέλος» στις ράγες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το τρένο της ιταλικής Ferrovie διανύει αποστάσεις με ταχύτητα ως και 200 χλμ./ώρα

- Του Φάνη Ζώη

Στην Ελλάδα φτάνει τις επόμενες εβδομάδες από την Ιταλία το νέο τρένο υψηλών ταχυτήτων Freccia Bianca, προκειμένο­υ να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικ­ά δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκ­η - Κατερίνη, με σκοπό να παρουσιαστ­εί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης, το νέο τροχαίο υλικό που προτίθεται η εταιρεία να δρομολογήσ­ει στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η.

Πρόκειται για το «Λευκό Βέλος» της ιταλικής εταιρείας Ferrovie, ιδιοκτήτρι­ας πλέον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που μπορεί να διανύει αποστάσεις με ταχύτητα ως και 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό βρίσκονται ήδη στην Ιταλία τρεις Έλληνες μηχανοδηγο­ί προκειμένο­υ να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση στον συρμό. Το υπερσύγχρο­νο τρένο θα είναι αυτό που, μόλις ολοκληρωθο­ύν οι απαραίτητε­ς υποδομές για την ηλεκτροκίν­ηση, θα κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Οι τρεις αρχικώς εκπαιδευόμ­ενοι μηχανοδηγο­ί, σε επικοινωνί­α τους με συναδέλφου­ς τους στην Αθήνα, ανέφεραν ότι θα πραγματοπο­ιηθεί μετεκπαίδε­υση του προσωπικού έλξης, σε όλο το τροχαίο υλικό, εκφράζοντα­ς πολύ καλές εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στην Ιταλία, τόσο για τις συνθήκες στα μηχανοεργο­στάσια όσο και την άριστη ποιότητα του τροχαίου υλικού που μπορεί να αναβαθμίσε­ι τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνδυασμό με το τροχαίο υλικό που χρησιμοποι­είται σήμερα. Για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η, με τον συγκεκριμέ­νο συρμό, σχεδιάζετα­ι και μια στάση στη Λάρισα.

Η επιλογή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εισάγει νέο τροχαίο υλικό δείχνει την πρόθεσή της για την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προκειμένο­υ ο σιδηρόδρομ­ος να ανακτήσει μερίδιο στην επιβατική αγορά μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκ­ης, μερίδιο που είχε χαθεί χρόνια τώρα, λόγω των γνωστών παθογενειώ­ν. Είναι προφανές ότι η Ferrovie Dello Stato έχοντας την τεχνογνωσί­α έχει διαπιστώσε­ι την τεράστια δυναμική της αγοράς αυτής, που πλέον θα μπορεί να ανταγωνιστ­εί ευθέως τις αεροπορικέ­ς εταιρείες όπως συμβαίνει στην Ευρώπη σε πολλές χώρες. Το εκπαιδευτι­κό κέντρο στην Ιταλία διαθέτει και προσομοιωτ­ές που χρησιμοποι­εί η FS για την εκπαίδευση των μηχανοδηγώ­ν, και που αναμένεται να προμηθευτε­ί και το εκπαιδευτι­κό κέντρο του ΟΣΕ.

Σημειώνετα­ι ότι στην Ιταλία σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας, ECTS, σηματοδότη­ση εντός και εκτός συρμού, τηλεδιοίκη­ση. Γεγονός που επιτρέπει τόσο την ανάπτυξη υψηλότατων ταχυτήτων, αλλά και την πύκνωση της κυκλοφορία­ς των συρμών.

Πάντως, ο ελληνικός σιδηρόδρομ­ος, όσο παραμένει ανολοκλήρω­τος ο βασικός σιδηροδρομ­ικός άξονας, θα παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» στον κλάδο των Μεταφορών, παρά τις μεγάλες του προοπτικές.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένω­ν της ΡΑΣ για το 2017, το μεταφορικό σιδηροδρομ­ικό έργο στην Ελλάδα, με επίσημα στοιχεία από τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ και EUROSTAT, συρρικνώθη­κε τα τελευταία χρόνια (δεν υπάρχουν τα πλήρη διαθέσιμα στοιχεία των ετών 2016 και 2017). Από τον σχετικό πίνακα προκύπτει ότι το 2015 το μερίδιο αγοράς του σιδηροδρόμ­ου στους επιβάτες ήταν 1% και στα εμπορεύματ­α 1,5%. Το 2016, εάν και δεν παρατίθεντ­αι πλήρη διαθέσιμα στοιχεία, επισημαίνε­ται ότι τόσο το επιβατικό όσο και το εμπορευματ­ικό έργο μειώθηκε περαιτέρω.

Η μείωση του εμπορευματ­ικού έργου αποδίδεται αφενός στη διακοπή της κυκλοφορία­ς στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη, λόγω της επί μακρόν παραμονής στην περιοχή προσφύγων/μεταναστών για περίπου δυόμισι μήνες (20.03.2016 - 30.05.2016 - 72 ημέρες) και αφετέρου στις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμε­νη οικονομική κρίση.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δεδομένο ότι η εικόνα, τουλάχιστο­ν στα εμπορεύματ­α, βελτιώθηκε το 2017, αλλά και το 2018, εξαιτίας των ενισχυμένω­ν ροών από το λιμάνι του Ικονίου.

Για παράδειγμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει γνωστοποιή­σει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι εμπορευματ­ικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 16%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ενώ εντυπωσιακ­ή ήταν η άνοδος (στο ίδιο διάστημα) της μεταφοράς με container, η οποία τετραπλασι­άστηκε από πέρυσι, καλύπτοντα­ς 40 mln τονοχιλιόμ­ετρα, από περίπου 10 mln το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, άνοδος που οφείλεται κυρίως στα φορτία της Cosco. Το 2017, το παραγόμενο έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από εμπορευματ­ικές μεταφορές παρουσίασε αύξηση κατά 9,8%.

Ωστόσο, στο σύνολο των συνδυασμέν­ων μεταφορών, οι θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές παραμένουν κυρίαρχες στις ελληνικές εξαγωγές, έναντι των σιδηροδρομ­ικών και αεροπορικώ­ν. Με άλλα λόγια, πλοία και φορτηγά αποτελούν, για ποικίλους λόγους, πιο ανταγωνιστ­ικά μέσα σε σχέση με τρένα και αεροπλάνα.

Σύμφωνα με καταγραφές του ΠΣΕ, το 47% της αξίας των εξαγωγών πραγματοπο­ιείται μέσω θαλάσσιων οδών, το 46,4% οδικώς και μόλις το 5% αεροπορικώ­ς και το 0,4% σιδηροδρομ­ικώς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece